Skip to content Skip to footer

Testa romana

Planella i Roura, Macari ( - 1899)

Inventari general: 4729 D

Procedència: Adquirits per l’Acadèmia en una subhasta i enviats pel Sr. Marcelo Cabrera, d’Uruguai. El conservador del museu, Francesc Fontbona, els porta a l’Acadèmia.

Data d’ingrés: 22 de juliol del 2022

Inscripcions: A l’anvers: “30 Mayo de 1855”, “V.º B.º” i una signatura no identificada (la mateixa que als dibuixos 4727 D i 4733 D). Al revers: “Macario Planella y Roure” i “228821 (8)”, probablement el número del lot

Descripció: Cap masculí d’estètica clàssica amb peanya. Es representa de front, però amb el cap girat a la seva esquerra, amb el qual el veiem de perfil. El personatge té els cabells arrissats i patilles; no porta cap element distintiu que l’identifiqui. La seva fisonomia revela que es tracta d’una persona adulta i atlètica. Al dibuix, es veu la intenció de treballar les llums i les ombres per part de l’artista. Observant el revers es pot esbrinar que ha estat enganxat i s’ha extret d’un altre suport.

Estat de conservació de l’obra: Regular. El paper està trencat pels laterals; a la banda esquerra hi ha una taca de dimensions considerables que sembla d’oli. L’obra té petits desperfectes en forma de motes pertot arreu.

Observacions: Queda oberta la possibilitat que aquest dibuix s’hagi fet a partir d’una escultura que retrata l’emperador Marc Aureli Antonino Caracalla (198-217). De Macari Planella, a l’Acadèmia, conservem documentació entre els anys 1858-1862 i 1887-1891. Segons la informació obtinguda a partir dels documents conservats a l’arxiu de l’Acadèmia, tal com llegim en algunes de les inscripcions de matrícula (arxiu RACBASJ 252.5.1 ; 252.5.2), era fill de Nicolau Planella. La data inscrita en el dibuix no coincideix amb els anys que tenim constància documental que l’artista va estudiar a l’Escola de Belles Arts de Barcelona, és de dos anys abans. Probablement, el seu pare, Nicolau Planella i Travé, o qualsevol altre familiar, li donà classes particulars de dibuix o, potser, es formés a l’Escola de dibuix de manera no oficial.

Els dibuixos van arribar dins d’una carpeta verda. Dins d’aquesta carpeta, dues cartolines de paper tipus “canson” fan de cobertes del portafolis que conté els dibuixos; a la portada es pot llegir: “¡ojo! Es prega al que ho remeni no barregi els de dalt ab los de baix perquè els uns sont den Gabriel Planella y els altres de son fill Nicolas” “Dibujos, croquis y apuntes originales de Gabriel Planella y Conchello” “[…] directa de la Escuela de Bellas Artes de Barcelona y de la Academia de San Fernando”. La darrera indicació en llapis segurament ja no és vàlida perquè fa la impressió que algú ja va barrejar els dibuixos sense fer cas de l’advertència.

Altres obres de Macari Planella conservades a l’Acadèmia: inv. 4727 D; inv. 4733 D (atribuït); inv. 4735 D (atribuït); inv. 4769 D.

Bibliografia: Arxiu RACBASJ: 252.5.1 ; 252.5.2.

REIAL ACADÈMIA DE BELLES ARTS © 2025. ALL RIGHTS RESERVED.