Procedència: Obra guanyadora de l’oposició per obtenir una pensió a Roma i Madrid el 1789.
Restauracions: Restaurat per Josep M. Xarrié en 1980 Observacions: El tema donat a l’edicte de convocatòria del premi diu el següent: “Penteo, hijo de Egion Tebano y de Agave, dixo que Baco no era Dios; por lo que no quiso reconocer sus sacrificios y misterios. Agave, y sus hermanas Ino y Autónoe, á quienes Baco habia enloquecido, le despedazaron en el monte Citeron, donde estaba mirando las fiestas de Baco”.
Aquest quadre, que s’havia conservat al museu de l’Acadèmia durant molts anys sense que hi constés el nom del seu autor, quedà identificada pel Catàleg de 1847 com “El triomf de Bacus” de Rodríguez. En efecte, el tema principal, dictat a l’edicte del concurs, no és el representat per l’autor al primer pla de la composició, sinó que queda desplaçat al fons del quadre com si fos un apunt merament anecdòtic. Per això, va estar considerat durant anys com el Triomf de Bacus i fins la catalogació del 1999 no es va associar l’obra amb el concurs de l’Escola del 1789.
Quan Francesc Rodríguez i Pusat (Barcelona, 1767-1840) va realitzar aquesta composició era alumne de l’Escola de Nobles Arts de Barcelona. Posteriorment, quan va tornar de Roma i Madrid, va se professor de la classe de pintura, i arribà a dirigir l’Escola des de 1821 fins a la seva mort. A la col·lecció de l’Acadèmia es conserven 11 pintures més de la seva mà, entre elles un autoretrat.
Penteu és assassinat a la festa de Bacus
Rodríguez i Pusat, Francesc (Barcelona, 1767 - 1840)
- Tècnica: Oli sobre tela
- Mides: 81 x 121 cm
- Data: 1789
- Posició: horitzontal
- Ubicació: Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi