Inventari general: 4726 D
Procedència: Adquirits per l’Acadèmia en una subhasta i enviats pel Sr. Marcelo Cabrera, d’Uruguai. El conservador del museu, Francesc Fontbona, els porta a l’Acadèmia.
Data d’ingrés: 22 de juliol del 2022.
Inscripcions: A l’anvers: “Nº 6” “opos.on febrero” i una signatura no identificada. Al revers: “Es de Nicolas Planella”, “228820 (4)”, probablement el número del lot.
Descripció: És la representació d’un personatge que està assegut a sobre d’una superfície tova coberta amb quelcom que sembla una tela. La figura està mig estirada, nua, amb les cames obertes i el cos reclinat lleugerament cap endarrere; els seus braços, enlaire, estan enganxats amb una corda que penja de més amunt. Les faccions de la figura, amb la mirada fixa en la corda que rodeja les seves mans, denoten resignació. A la cara del dibuix, el paper està tractat amb una solució de pintura d’un color grisenc.
Estat de conservació de l’obra: Regular. Té diversos plecs; en algunes zones, el frec entre papers ha fet desaparèixer la pintura. Falta un tros de paper a la part superior dreta que deixa sense completar la inscripció.
Observacions: Aquest dibuix sembla una còpia d’un estudi del natural fet per Pompeo de Bosoni [sic] el 1768. L’original, actualment desaparegut, va ser adquirit per servir com a model en fundar-se l’Escola.
Nicolau Planella i Travé era fill de Gabriel Planella i Conxello (1777-1851), personatge distingit per ocupar la plaça de professor de la “Classe de flors, adorns i artefactes” de l’Escola de Nobles Arts des de la dècada de 1820 i fins a gairebé la seva mort.
No s’ha pogut datar amb precisió el dibuix, però, per la informació obtinguda a través de l’arxiu de l’Acadèmia hi ha probabilitats que fos del 1821 perquè Nicolau Planella es va presentar a les oposicions dels premis del trimestre de febrer, març i abril, per l’assignatura “Figuras copiadas del Diseño” amb el número 6 (arxiu RACBASJ 313.17.12). El 1825, l’artista va participar en els premis del trimestre d’abril, maig i juny, per l’assignatura “Modelo de yeso en diseño”, també amb el número 6, però s’ha descartat aquesta segona opció per estar lluny del mes que figura a les inscripcions al mateix dibuix.
Els dibuixos van arribar dins d’una carpeta verda. En aquesta carpeta dues cartolines de paper tipus “canson” fan de cobertes del portafolis que conté els dibuixos. En la portada es pot llegir: “¡ojo! Es prega al que ho remeni no barregi els de dalt ab los de baix perquè els uns sont den Gabriel Planella y els altres de son fill Nicolas” “Dibujos, croquis y apuntes originales de Gabriel Planella y Conchello” “[…] directa de la Escuela de Bellas Artes de Barcelona y de la Academia de San Fernando”. La darrera indicació en llapis segurament ja no és vàlida perquè fa la impressió que algú ja va barrejar els dibuixos sense fer cas de l’advertència.
Altres obres de Nicolau Planella i Travé conservades al museu de l’Acadèmia: inv. 4728 D; inv. 4730 D-4732 D; inv. 4734 D (atribuït); inv. 4737 D.
Bibliografia:
Arxiu RACBASJ: 313.17.12 ; 313.14.4.
MARÈS DEULOVOL, Frederic (1964). “Lam. 104.- Pompeo de Bosoni, 1768. Estudio del natural. Original adquirido como modelo al fundarse la Escuela. Archivo de la Escuela, desaparecido”. Dos siglos de enseñanza artística en el principado. Barcelona: Cambra Oficial de Comerç i Navegació.