Neix a Sant Guim de Freixenet, Lleida, el 1955.
Formació
Llicenciada en Història de l’Art – Universitat de Lleida – Any 1998
Postgrau en gestió de la Cultura – Universitat de Lleida – Any 2004
Altra formació
2018-2021. Formació en xarxes socials: Linkedinn, Instagram
2020. Formació en emprenedoria cultural – Growing Talent
2013. 3r curs anglès a l’Escola Oficial d’Idiomes – equivalent B1 del Consell d’Europa
2010. Cursos de doctorat a la Universitat de Lleida sobre postmodernitat
2008. Jornada en matèria de protecció de dades personals, Llei 47/2008
2008. Curs formació sobre les claus per a una millor comunicació – Generalitat Catalunya
2003. Curs d’anglès Proficiency I – Generalitat de Catalunya
2003. Curs de Tècniques d’expressió oral – Generalitat de Catalunya
2000. Seminari interrelació entre aplicacions ofimàtiques
2000. Curs sobre la reforma de la Llei 30/92 de RJAP i PAC
1997. Curs de coordinació d’unitats de treball – Generalitat de Catalunya
1987. Curs de plàstica – Escola Municipal de Belles Arts
Trajectòria professional rellevant
Actualment. Directora de l’Espai Cavallers Gallery de Lleida des del 2004
1988 al 1992. Gestió administrativa (diversos càrrecs) a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
1992 a juny 2008. Gestió administrativa (diversos càrrecs) a la Universitat de Lleida (UdL)
7/7/2008 – 15/11/2011. Cap de gabinet del rector de la Universitat de Lleida (UdL) i adjunta del vicerector d’activitats culturals de la UdL
16/11/2011 – 21/06/2015. Assessora tècnica especial al gabinet d’alcaldia de l’Ajuntament de Lleida amb l’encàrrec específic d’assessorar en temes culturals i artístics de la ciutat de Lleida
22/06/2015 – 30/04/2017. Gestió administrativa (diversos càrrecs) a la UdL
01/05/2017 – 18/01/2019. Administradora del Campus Universitari de la Facultat de Lletres de la UdL
19/01/2019 – 16/04/2021. Gestora en la posada en marxa de projectes a la UdL. Últim projecte: Posada en marxa d’un nou Campus Universitari de la UdL a la ciutat d’Igualada
Docència impartida
Any 2016. Classe sobre anàlisi d’obres d’art al màster universitari en peritatge, avaluació i anàlisi d’obres d’art – UdL
Any 2018. Escola Municipal Leandre Cristòfol, curs monogràfic d’introducció a l’art
Any 2017. Curs Col·legi d’Arquitectes – Procés creatiu dels artistes; art i galerisme
Participació en jurats
Del 2015/2021. Premis Concurs de Dibuix i Pintura Ateneu Popular de Ponent – Lleida
Del 2016/2018. Premis Concurs Cartells Moros i Cristians – Lleida
Sobre mi
Des de petita m’han interessat molt tots els temes relacionats amb la bellesa i la creació. Vaig començar amb la pintura però aviat vaig veure que la creativitat no fluïa com jo volia. I més endavant, a partir de la meva inquietud artística, realitzo estudis en Història de l’Art, cursant a continuació un màster en Gestió de la Cultura.
Tenia clar que l’art seria un company de viatge de per vida. L’art, la curiositat, els processos creatius i el voler que em brillessin els ulls, i seguir alimentant la meva passió, em van portar a experimentar coses noves.
Així doncs, la meva finalitat en posar en marxa Galeria Espai Cavallers ubicada al bell mig del centre històric de Lleida, l’any 2004 –aviat farà 20 anys– va ser promoure i difondre l’obra d’artistes d’art contemporani, defensant el valor individual de cadascun i creient en el valor de la diversitat i en la riquesa dels diversos llenguatges artístics ja fos mitjançant els artistes establerts i consolidats, com acceptant el risc i la singularitat dels artistes joves, tot fent especial èmfasi en el territori.
Començar de zero, sense cap tradició familiar, i en un espai situat a la perifèria del món de l’art, lluny dels circuits habituals, no va ser fàcil i la complexitat més gran va ser la seva ubicació lluny dels nuclis consolidats, com Barcelona. També en una ciutat en què no hi ha gaire tradició de galeries d’art, és difícil trobar espais consagrats a la creació. I això és tant de cara als possibles clients com de cara a la premsa. I és clar, sí, a Lleida s’hi podien exposar artistes amb gran trajectòria que també exposessin i treballessin en ciutats amb més tradició en el mercat de l’art.
Cal dir que durant molts anys, i fins l’abril de l’any 2021, vaig compaginar altres feines a la Universitat de Lleida i a l’Ajuntament, quasi sempre vinculades amb l’àmbit de la cultura, amb la direcció de la galeria Espai Cavallers.
Com a principi crec fermament en la interacció amb tot el teixit artístic i cultural del territori i d’arreu del país, aspecte al qual m’he mantingut totalment fidel. Artistes, escriptors, poetes, cantautors, que han participat i col·laborat en les exposicions i activitats que he promogut a la galeria com ara: Josep Vallverdú, Pep Coll, Carles Porta, Martí Gironell, Xavier Baró, Albert Ubach, Marta Alòs, escriptors i poetes; El Fill del Mestre, Maria del Mar Bonet, Companyia Elèctrica Dharma, La Bella Dixieland, en l’àmbit de la música; Josep Miquel García, Arnau Puig, en l’àmbit de la crítica d’art; Jesús Navarro, director del Museu Morera de Lleida; Anselm Ros, curador de l’IEI.
També amb els agents artístics del territori com l’IEI, Fundació Sorigué, Centre d’Art La Panera, Museu d’Art Jaume Morera, Associació cultural d’artistes Promethea, Cercle de Belles Arts de Lleida, Arts de Ponent, Ateneu Popular de Ponent, Associació Ilerdam Videas, Festival Raïmat, Fundació Àlex del Centre Vithas Centre Mèdic.
Com a reconeguda impulsora de l’art contemporani amb un ferm compromís amb la qualitat artística, la meva selecció d’artistes s’ha anat configurant d’acord amb aquesta premissa. Cito alguns dels artistes que ja formen part del meu projecte de galeria: Andreu Alfaro, Xano Armenter, Joan Artigas Planas, Sergi Barnils, Tatiana Blanqué, Lily Brick, Lita Cabellut, Albert Coma Estadella, Jaume de Córdoba, David Callau, Mònica Castanys, Leandre Cristòfol, Carlos Díaz, Marta Fàbregas, Josep Guinovart, Mercè Humedas, Gregorio Iglesias Mayo, Didier Lourenço, Carme Magem, Lídia Masllorens, Joanpere Massana, Josep i Ramon Moscardó, Jaume Plensa, Magí Puig, Perico Pastor, Rosa Siré, Subirachs, Uclés, Joaquín Ureña, Lídia Vives, entre d’altres. Aquesta tasca continuada de projectes expositius ha estat important per situar Lleida en el panorama artístic actual.
Crec, també, que cal reforçar l’activisme cultural tot organitzant altres activitats complementàries per fer que les persones perdin la por a entrar a les galeries d’art i que permeti activar el consum d’art i de cultura.
En l’actualitat, el meu repte inicial, a mesura que s’ha anat assolint i consolidant, també ha anat canviant, de la mateixa manera que ha anat canviant la societat.
Per això, m’he anat adaptant a una societat global i canviant amb la finalitat de fer arribar l’art contemporani a qualsevol persona que tingui inquietuds i sensibilitat vers l’art i a la vegada treballar per anar aconseguint arribar a aquells que no les tenen.
En aquesta línia, he potenciat la descentralització de l’art, les noves tecnologies, l’aposta per assistir a fires internacionals, la presència a Internet i a les xarxes socials més rellevants actualment, per difondre les activitats a escala de país i internacional.
Aportacions al món del galerisme
En el transcurs d’aquests anys he organitzat a la Galeria Espai Cavallers un total de 100 exposicions individuals i 80 de col·lectives. Amb la presència de 60 artistes, bàsicament dels Països Catalans, tant artistes reconeguts com artistes novells. Destacaria que artistes com Albert Coma Estadella, Andreu Alfaro, Leandre Cristòfol, Xavier Gosé (ja desapareguts), entre altres, foren de les primeres exposicions a la galeria.
Per tal de difondre tota l’activitat pròpia de la galeria he participat igualment en un seguit de debats i tertúlies indicades tot seguit:
Any 2015. Participació taula rodona a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) amb l’artista Joanpere Massana, el crític d’art Arnau Puig, el col·leccionista Antoni Gelonch, i Claudi Puchades, periodista, amb el títol “Art i Galerisme”.
Any 2018. Participació en la presentació del llibre d’artista a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) amb el títol “Arma d’Amor”, homenatge a la Companyia Elèctrica Dharma. Amb Montserrat Ubach, directora de l’IEI; Albert Ubach, poeta; Josep Pascual, artista; Xavier Baró, cantautor; Jordi Prenafeta, poeta.
Any 2021. Jornada “Art i Galerisme”: participació al debat sobre l’educació en art.
Any 2021. Participació en el debat sobre el procés creatiu amb Martí Gironell, escriptor; Joanpere Massana, artista; Marta Alòs, escriptora; Narcís Gironell, artista.
Any 2022. Debat sobre el “Paper de la dona en l’art” amb la participació de Jesús Navarro, director de Museu Morera de Lleida; Anna Sàez, periodista; Carmina Pardo, presidenta de l’Ateneu Popular de Ponent; i Marta Alòs, escriptora.
Any 2022. Participació en la taula rodona sobre el propòsit de vida dels artistes amb Lídia Vives, fotògrafa; Joanpere Massana, artista; Sònia Alins, artista; i Laura Ravés, escriptora i economista.
Promoció de l’educació en art
És evident que l’art és un reflex de la societat de cada moment i per això des d’Espai Cavallers he focalitzat i promocionat l’educació en art, ja des de ben petits, a les escoles i l’ensenyament a secundària promovent visites guiades a nens, nenes i joves de diferents centres escolars públics i privats. Des que vaig iniciar aquestes activitats un total de 10 centres hi han participat.
A més promoc i practico la tutorització d’estudiants de Màster i FP de diferents centres educatius i especialitats com art, màrqueting i informàtica. Sovint són pràctiques diàries, durant 3 o 4 mesos. Acollint i assolint en l’aprenentatge de l’alumnat propostes, estratègies i reptes artístics, que conviden a obrir una nova mirada a l’estudiant per desenvolupar els seus potencials creadors a través de l’art. Des que s’iniciaren aquestes activitats un total de 8 estudiants han realitzar estades a la galeria.
Entitats de què formo part
Actualitat. Vocal de la Junta de Galeries d’Art de Catalunya de Barcelona (GAC), 2014-2022
Actualitat. Tresorera de la Junta de l’Associació de Dones Empresàries i Professionals, Ap!Lleida de Lleida, 2018-2022
2006 – 2014. Vocal de l’Associació Art Catalunya
Entitats amb què col·laboro
. Espai Kuu, associació d’educació secundària que promou l’educació en art i que organitza tertúlies on participo.
. Ajuntament de Lleida. Regidoria de Joventuts, regidoria de Cultura i regidoria de Feminismes, on participo en taules de debat sobre política cultural de la ciutat.
. Universitat de Lleida, col·lecció Fons d’Art Jesús Mauri. Participo en la selecció d’artistes que configuren aquest fons d’art.
. PIMEC. Àmbit empresarial, participant en la planificació, amb la regidora Sandra Castro i la presidenta de l’Associació Ap!Lleida, activitats artístiques vinculades a l’art en femení a la seu de PIMEC.
I en altres com:
. Escola de Belles Arts Leandre Cristòfol: Activitat conèixer l’artista i la seva obra.
. Aula municipal de Teatre: Performances inspirades en l’exposició del moment.
. Cellers de vins: Tast de vins i caves preparats i interrelacionats amb l’exposició del moment.
Col·laboracions puntuals amb:
. Associacions socials de Lleida: Creu Roja, Associació Anti Sida, Aspros, Down Lleida, Associació AFANOC (ajuda famílies càncer de nens).
. Associacions àmbit rural i sostenibilitat. Unió de Pagesos.
. Botigues de venda de llibres. Participo en la del llibre a Espai Cavallers amb Martí Gironell.
Bibliografia
Any 2022 – Entrevista a Ua! Ràdio: https://www.ivoox.com/placa-espai-cavallers-roser-xandri-audios-mp3_rf_96909548_1.html
Any 2022 – Participació en el programa de ràdio “Amb veu de dona”, per tractar temes culturals de Lleida: https://www.cope.es/emisoras/cataluna/lleida-provincia/lleida/audios/herrera-cope-lleida-amb-ricard-alvarez-16-11-2022-20221116_2108952
Any 2022 – Entrevista a Lleida TV
Any 2022 – Article sobre art. “Què és art?. És només bellesa?” a la revista cultural, en paper, DiS del diari Segre. Lleida
Any 2022 – Debat a la Cadena Ser sobre “Les dones que volen ser visibles”: https://cadenaser.com/2022/03/04/les-dones-que-fan-art-volen-ser-visibles
Any 2022 – Entrevista a Lleida TV sobre l’exposició “Panoràmiques”: https://www.espaicavallers.com/es/media-es/page/5/
Any 2021 – Entrevista a la Cadena Ser – Setmana de l’Art amb la directora de la Fundació Sorigué: https://twitter.com/SERLleida/satatus/1464241291823357963?t=a6KlmPcIVGbqUVzlk4lCNw&s=08
Any 2021 – Entrevista per a Esneca TV per parlar d’art i galerisme: https://www.youtube.com/watch?v=oKq4WN91ew0&t=3s
Any 2021 – Entrevista per a GAC (Galeries d’Art de Catalunya): https://www.galeriesdecatalunya.org/visions/5579-entrevista-a-roser-xandri-directora-de-lespai-cavallers/
Any 2021 – Entrevista Setmana de l’Art, cadena SER, novembre 2021: https://www.espaicavallers.com/setmana-de-lart-cadena-ser-soroll-lleida/
Any 2021 – Entrevistes a TV3 de l’exposició col·lectiva “Murs i a la Gàbia”: https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-comarques/murs-i-a-la-gabia-lexposicio-dartistes-lleidatans-sobre-les-fronteres/video/6081891/?ext=SMA_TW_F4_CE24_
Any 2020 –Entrevista a SER Ràdio per parlar amb Mònica Castanys i Jaume de Córdoba de l’exposició amb el títol “El Passeig de Rober Walser, l’exposició”: https://twitter.comSERLleida/status/1326533227750830080?S=09
Any 2020 – Entrevista a SER Ràdio per parlar sobre l’exposició “A&D, Dona i Artista” per debatre sobre el paper de les dones artistes en el món de l’art: https://twitter.comSERLleida/status/1247812471315935232?s=08
Any 2018 – Entrevista a DIS a Espai Cavallers per Lleida TV: https://www.espaicavallers.com/entrevista-dis-a-espai-cavallers-lleida-tv/
Any 2014 – Article al llibre “A Escaire i Cartabó” de l’artista Fèlix Montagut amb el títol “Indibil i Mandoni”. Edita Marc Montagut i Fèlix Montagut. Pàg. 46.
Any 2007 – Article “Roser Xandri, un espai d’art”, al llibre “El centre històric, encara un repte” promogut per Eloi Juvillà i Jordi Clariana Maurel. Edita EMU. Pàg. 129-132.