Skip to content Skip to footer

Barcelona, 17 d’abril de 1926.
A l’edat de cinc anys es va iniciar en l’estudi del piano, sota la direcció de la seva mare, Àngela Serra, que fou deixeble d’Enric Granados. Consolidà els seus estudis a l’Acadèmia Marshall, que va haver d’interrompre per la guerra civil espanyola. Finalitzada aquesta, continuà l’estudi del piano, fins al grau de Virtuosisme, amb els mestres Blay Net i Carles Pellicer, al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, completant les altres disciplines d’Harmonia, Contrapunt, etc.
Cursà la carrera d’orgue, també a l’esmentat Conservatori, amb el mestre Paul Franch, obtenint el Premi d’Honor i el Premi Extraordinari de l’Excel·lentíssim Ajuntament de Barcelona i amplià els seus coneixements a París, amb Nöelle Pierront, amb una beca de l’Institut Francès. Tot seguit, becada per la Fundació Joan March, estudià a Siena (Itàlia) amb els mestres Ferdinando Germani i Helmut Rilling.
Atreta especialment per la interpretació de la música ibèrica, estudià amb Santiago Kastner, Luigi Ferdinando Tagliavini i amb el P. Gregori Estrada.
Nomenada, per concurs, catedràtica d’orgue del Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, inicià una doble i intensa activitat, docent i concertística, donant recitals a tot l’Estat Espanyol, Europa, Nord d’Àfrica, Estats Units, Canadà i Amèrica Llatina.
De la seva activitat com a catedràtica al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona n’han sortit aquests destacats deixebles: Jordi Alcaraz, professor auxiliar del Conservatori; Antoni Mulet, professor al Conservatori de Palma de Mallorca; Maria Nacy, Consevatori Superior Municipal de Música de Barcelona; J. M. Mas Bonet, Conservatori del Liceu de Barcelona; Jordi Vergés, Conservatori Professional de Tarragona; Jordi Figueras, Conservatori Professional de Terrassa; Vicente Ros, Conservatori de València; Pedro Guallar, Conservatori de Bilbao; Luis Dalda, Conservatori de Salamanca; Rosa Delgado, Conservatori de Salamanca; o Roberto Fresco, Conservatori Professional de Palència.
Molt llarga seria la llista d’organistes concertistes, tant espanyols com estrangers, deixebles seus.
Els orgues, nous o restaurats, que ha inaugurat són: catedral de Tarragona, catedral de Barcelona, Auditori Nacional, Palau de la Música de Barcelona, Palau Reial de Madrid, la Guàrdia, església dels Dominics de Montpeller, i altres d’Espanya i de fora.
Durant molts anys ha col·laborat assíduament amb les orquestres Nacional d’Espanya i Ciutat de Barcelona.
Ha enregistrat nombroses gravacions a orgues històrics. Una d’elles, dedicada a Cabanilles, obtingué el Premi de l’Acadèmia Charles Cross de París.
Dedicada de ple al repertori de la música antiga espanyola, dóna, regularment, cursos d’aquesta matèria a Santiago de Compostela, dins el marc de “Música en Compostela” i en altres ciutats de la península i de les Illes Balears, com també Masterclasses a diferents països europeus, Estats Units i Canadà.
Ha rebut invitacions l’any 1999 per impartir cursos de música espanyola antiga per a orgue a les universitats d’Arlington i Texas (EUA) i al Conservatori Rimsky Korsakov de Sant Petersburg (Rússia).
Ha estat guardonada pel Govern de la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi i el Premi Nacional de Música 1996. El Ministeri de Cultura li ha concedit la Medalla de Plata al Mèrit Artístic en les Belles Arts. L’Ajuntament de Barcelona li atorgà la Medalla al Mèrit Artístic. És acadèmica corresponent de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Granada. Li ha estat atorgada la Medalla del Reial Conservatori Superior de Música de Madrid, i la Medalla Francesc Macià de la Conselleria de Treball pel Govern de la Generalitat de Catalunya, en reconeixement a la seva constància i dedicació en la seva activitat laboral. Ha estat nomenada Doctora Honoris Causa per la Universitat Autònoma de Barcelona i ha rebut el Premi d’Honor de la Revista Musical Catalana. La Universitat de Harvard (EUA) li ha concedit un certificat de reconeixement per la seva col·laboració en les Arts.
Elegida acadèmica d’honor de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el 18 de març de 2015, aprovant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics de número Francesc Bonastre i Bertran, Cèsar Calmell i Piguillem, i Carles Guinovart i Rubiella.

REIAL ACADÈMIA DE BELLES ARTS © 2024. ALL RIGHTS RESERVED.