Skip to content Skip to footer

1940
. Neix al carrer Ample de Figueres el 29 de novembre.

1960
. Marxa a Barcelona per estudiar.
. Inicia una col·lecció de joguets.

1972
. Per les festes de Nadal organitza la primera exposició de joguets de la seva col·lecció al Palau Güell de Barcelona.
. Juntament amb Jordi Cadena, Gustavo Hernández, Tomàs Pladevall i Carles Santos, realitza “Parafràstic 1”, pel·lícula dels joguets amb moviment.

1973 al 1982
. Realitza vint-i-una exposicions de joguets a diferents ciutats (Girona, Banyoles, Granollers, Zamora, Terrassa, Perpinyà…).

1982
. A les 10 del matí del 18 de juny, a l’Hotel París de la Rambla s’obren per primer cop les portes del Museu del Joguet de Figueres.

1983 al 1985
. Sota la responsabilitat del Servei d’Arts Plàstiques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’exposició itinerant “Jocs i Joguets”, creada amb la intenció de donar a conèixer i difondre l’existència del museu, recorre quaranta-vuit ciutats de Catalunya.
. Joan Brossa dedica, en el segon aniversari del museu, una “Sextina” al Museu del Joguet de Figueres.

1986 al 1994
. Durant aquesta etapa, el museu incorpora a la col·lecció peces molt emblemàtiques com: Don Osito Marquina d’Anna Maria i Salvador Dalí, acompanyat de dues cartes manuscrites de Federico García Lorca dirigides a aquest osset, el cavall de cartró d’Ernest Lluch quan era petit, els patins de Quim Monzó, un “siurell” de Joan Miró, un cotxe de Cirici Pellicer, un grilló de Josep Palau i Fabre, una oca de llauna de Joan Brossa…
. Antoni Tàpies fa tres aiguaforts per acompanyar la “Sextina” de Joan Brossa i el taller Tristany Barbarà n’edita una carpeta numerada.
. En aquests anys rep dotze diferents premis i distincions, entre ells el Premi ACCA (1989, de l’Associació Catalana de Crítics d’Art), els dels Tres Reis d’Orient (1985, de l’Associació de Fabricants de Joguets d’Espanya), el de la Mediterrània (1991, del Col·legi de Periodistes)…
. Realitza a la sala oberta d’exposicions temporals seixanta-cinc mostres relacionades amb el món lúdic: “El Caganer, la figura més popular del pessebre català”, “Jocs i llibres per a invidents”, “La màgia a Catalunya”, “Els Comediants/Sol solet”, “La ciutat de paper (retallables)”, “Visca la Galeta!”, “Jocs de cartes infantils”, “Jugar amb l’aigua”, “Les bombes de paper (en homenatge a Joan Miró)”, “Jugar amb el vent”, “Visca la Baldufa!”, “L’art i la poètica d’un joguet”, “Joks i tecnojocs”, “Xinet Xang”, “El tramvia imperial”, “Il·lusions òptiques”, “Ara ve Nadal, recull de tradicions del solstici d’hivern”, “Soldats de plom catalans”, “Jugar a Suècia, avui”, “Cinema d’animació a Txecoslovàquia”, “Dibuixos de nens de Sarajevo”…
. Joan Brossa cedeix amb motiu de la creació del Centre de Documentació i de Recerca dels Jocs i dels Joguets una peça manuscrita i inèdita de titelles: “Les angúnies d’en titella o la família encantada”.
. El museu edita, en ocasió d’una exposició de jocs per a invidents, en escriptura Braille, la “Sextina” en el Museu del Joguet de Joan Brossa.
. Amb els contes en moviment del museu, Joan Mallarach realitza el vídeo “Papirustòria” que obté el primer premi de vídeo de la Generalitat de Catalunya (1985).

1995
. El 8 de gener el museu és desmuntat i tanca les seves portes per permetre una rehabilitació i ampliació de l’edifici.
. Realitza, amb les principals peces del museu, durant vuit mesos una exposició al Museu de l’Empordà, anomenada “De museu a museu”.
. Editorial Mediterrània edita amb text d’Aurora Díaz-Plaja i dibuixos de Pilarín Bayés la “Petita història del Museu del Joguet”.

1997
. El 19 de desembre es constitueix la Fundació Museu del Joguet de Catalunya. En el patronat hi són representats la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i l’Ajuntament de Figueres, a part d’altres patrons nomenats pels fundadors.

1998
. L’Ajuntament de Figueres concedeix una cessió d’ús de l’edifici de l’Hotel París a la Fundació del Museu del Joguet de Catalunya i Josep Maria Joan i Pilar Casademont fan donació gratuïta de la seva col·lecció a la Fundació, complint-se així els pactes establerts l’any 1992.
. El 12 de desembre s’inauguren els nous espais del Museu del Joguet de Catalunya: a la planta baixa la Sala Oberta d’exposicions temporals, les sales d’exposicions permanents del primer pis, a la planta segona l’espai Frègoli·Brossa/Brossa·Frègoli (exposició de documentació i auditori) i a la planta tercera el Centre de Documentació i de Recerca del Joc i del Joguet (biblioteca i arxiu d’imatges) i el terrat del museu (espai per a activitats a l’aire lliure).
. El Centre de Documentació i de Recerca dels Jocs i dels Joguets edita “L’Hotel París: per fi flamant Museu del Joguet de Catalunya” de l’historiador Santi Vila.
. Edicions Triangle Postals edita el llibre “Jocs & Joguets del Museu del Joguet de Catalunya”, amb fotografies de Jordi Puig.

1999
. Es realitzen les exposicions temporals “384 trencaclosques” i “Els joguets de Tintín”.
. La Universitat de Girona realitza, des del mes de febrer al mes de juny, a l’espai Frègoli·Brossa el curs de trenta hores “70 anys amb Tintín”.
. Pascal Camalade fa una gravació amb un piano de joguet de cinc petites peces per ser escoltades expressament en la visita de les col·leccions paral·leles del museu.
. Igualment, Bàrbara Held realitza una creació musical per ser escoltada a l’espai del museu en homenatge als fabricants de joguets.
. L’Escola de Turisme Ferran Agulló de Girona, en la seva XXIII edició, concedeix un premi al museu.
. Josep Maria Joan i Rosa és elegit acadèmic corresponent per Figueres (Girona) de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el 20 d’octubre, aprovant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics de número Jordi Bonet i Armengol, Domènec Fita i Molat, i Antoni Pladevall i Font.

REIAL ACADÈMIA DE BELLES ARTS © 2024. ALL RIGHTS RESERVED.