Procedència: És una obra de Campeny fruit del contracte establert amb la Junta de Comerç el 1825, en què es comprometia a la realització d’una obra cada any.
Exposicions: Llotja 1826, pàg. 16 (titulada Humanitat); Escultura 1989, núm. 89.
Observacions: Aquesta imatge ha estat citada amb diverses denominacions pels nombrosos autors que se n’han ocupat: Flora, Primavera, Humanitat. Al Museu Nacional d’Art de Catalunya, dins la Col.lecció Padró, s’hi conserva un esbòs en fang, que duu gravat a la base el mot “UMANITÁ” (MNAC/MAM 10394). De totes maneres, no acaba de restar clar si les diverses denominacions poder fer sempre referència a la mateixa estàtua o bé a diverses variants del tema.
Aquesta obra formà part de la sèrie de peces que el Consell Provincial d’Agricultura, Indústria i Comerç cedí en dipòsit als museus municipals arran d’un acord del 23 de novembre del 1904. També integrà el dipòsit de l’Acadèmia al museu d’art del 1906, i es retornà el 12 de gener del 1963.
L’any 1963, amb motiu de la celebració del centenari de la Caixa d’Estalvis i Mont de Pietat de Mataró, Frederic Marès projectà un monument en homenatge a Damià Campeny, mataroní de naixement, per al qual es va fondre en bronze aquest guix de Campeny mateix.
Flora és una divinitat llatina, una de les més antigues, que representa l’etern renéixer de la vegetació cada primavera, raó per la qual sempre sol representar-se amb un feix de flors.
Flora
Campeny Estrany, Damià (Mataró, 1771 - Barcelona, 1855)
- Tècnica: Guix
- Mides: 150 x 60 x 52 cm
- Data: 1825
- Posició: vertical
- Ubicació: Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi