Nascut el 1976.
És doctor en història de l’art per la Universitat de Lleida, amb la tesi “Pintura tardogòtica a l’Aragó i Catalunya: Pere Garcia de Benavarri” (2015). Actualment és professor associat del Departament d’Història de l’Art i Història Social de la Universitat de Lleida, i del Grau de Geografia, Història i Història de l’Art de la Universitat Oberta de Catalunya.
Ha estat conservador del Museu de Lleida: diocesà i comarcal entre 2007 i 2019. És membre del Grup de Recerca en Estudis Medievals «Espai, Poder i Cultura», reconegut per la Generalitat de Catalunya i adscrit a la Universitat de Lleida, i membre de la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Cultural de Catalunya (Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya), i conseller de la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs (Diputació de Lleida). Forma part del consell editorial de les revistes “Arts” (Cercle de Belles Arts de Lleida) i “Shikar” (Centre d’Estudis Comarcals del Segrià). Col·labora habitualment en diferents mitjans de comunicació, com Sàpiens, La República, UA1 Ràdio o Mirador de les Arts. Ha rebut el Premi Víctor Torres (2018), concedit a persones que hagin contribuït a la lluita pels valors republicans, que hagin promogut la cultura catalana i que hagin defensat Catalunya.
En el terreny de la recerca, s’ha especialitzat en l’àmbit de la pintura gòtica hispana, tema sobre el qual ha publicat diverses monografies, com ara:
. “El Mestre de Vielha. Un pintor del tardogòtic entre Catalunya i Aragó” (Lleida, Universitat de Lleida, 2006).
. “Fragments d’un passat. Pere Garcia de Benavarri i el retaule gòtic de l’església de Sant Joan de Lleida” (Lleida, Universitat de Lleida i Museu de Lleida: diocesà i comarcal, 2012).
. “Devocions pintades. Retaules de les Valls d’Àneu (segles XV i XVI)” (Lleida, Pagès Editors, 2011).
. “Virgin and child with musician angels. The Master of Belmonte and Late Gothic Aragonese Painting” (Buenos Aires, Gonzalo Eguiguren, 2017).
. “Spanish Paintings. From 14th to 16th Centuries” (Londres-Madrid, Sam Fogg-Caylus, 2019).
. “Saint Martin and the Beggar. A Masterpiece by Jaume and Pere Serra” (Buenos Aires, Jaime Eguiguren, 2019).
. “The Agony in the Garden and Christ at the Column, by Alejo Fernández” (Buenos Aires, Jaime Eguiguren, 2019).
També ha estat editor científic de les següents monografies:
. “O rei O res. La fi del comtat d’Urgell” (Lleida, 2016 [reeditada el 2018], en col·laboració amb F. Fité, C. Alòs i E. Solanes).
. “La formació de col·leccions diocesanes a Catalunya”, Lleida, Museu de Lleida: diocesà i comarcal (Edicions de la Universitat de Lleida, 2017, edició en col·laboració amb Marc Sureda).
. “La salvaguarda del patrimoni religiós català durant la Guerra Civil espanyola” (Girona, Museu d’Art de Girona, 2017, edició en col·laboració amb Marc Sureda).
. “Capellans erudits. Eclesiàstics al capdavant de l’acció patrimonial, museística i de recerca historicoartística a Catalunya al segle XX” (Solsona, Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, 2017, edició en col·laboració amb Marc Sureda).
. “Exteriors i interiors. Retalls d’història d’art medieval” (Lleida, Pagès Editors, 2017, edició en col·laboració amb Francesc Fité i Flocel Sabaté).
. “Late Gothic Painting in the Crown of Aragon and the Hispanic Kingdoms” (Leyden-Boston, Brill Publishers, 2018, edició en col·laboració amb Francesc Fité).
. “La il·luminació als museus” (Barcelona, Associació de Museòlegs de Catalunya, 2012, edició en col·laboració amb Miguel Ángel Rodríguez Lorite).
D’altra banda, s’ha ocupat de qüestions relacionades amb l’escultura gòtica trescentista, en concret, de la figura del Mestre d’Anglesola, i dels diferents artífexs de l’Escola de Lleida d’escultura del segle XIV. Una altra de les seves línies de recerca gira al voltant dels artesans actius a l’antiga catedral de Lleida en època medieval, com ara els orfebres, els brodadors o els artesans del llibre, temes sobre els quals ha publicat diferents treballs en revistes especialitzades i congressos. Encara sobre la Seu Vella, també ha dedicat estudis al mobiliari litúrgic de les seves diferents capelles i a la promoció artística per part de benefactors particulars. Dins el món del medievalisme, ha publicat diferents treballs al voltant de la iconografia medieval, l’hagiografia, el culte a les relíquies i les interaccions que es produeixen amb el fet artístic.
Un altre dels àmbits al qual també ha dedicat atenció en els darrers anys és el de la història del col·leccionisme a Catalunya, en què destaca la seva monografia “Jaume Pasqual. Antiquari i col·leccionista a la Catalunya de la Il·lustració” (Lleida, Universitat de Lleida, 2011). Aquesta obra és una de les primeres aproximacions al col·leccionisme il·lustrat català, un tema gairebé inèdit en la historiografia del país. S’ha endinsat també en l’anàlisi de l’inici del col·leccionisme d’art medieval a Catalunya, de col·leccionistes particulars com la família Carreras, així com del mercat de l’art i dels antiquaris actius en territori català al final del segle XIX i al principi del segle XX, amb especial atenció a les figures de Joan Cuyàs i Maria Esclasans. La valoració de l’art medieval en la societat contemporània l’ha portat a ocupar-se de qüestions paral·leles que tenen a veure amb la historiografia de l’art català i les aportacions de personatges com mossèn Josep Gudiol Cunill, o la conservació i la destrucció del patrimoni artístic en contextos bèl·lics, com ara el cas de la Guerra Civil espanyola.
Dins l’àmbit expositiu, ha estat comissari de les exposicions següents:
. «Xavier Gosé (1876-1915). De la Barcelona dels Quatre Gats al París elegant» (Museu d’Art Jaume Morera de Lleida i Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, 2008-2009).
. «Fragments d’un passat. El retaule gòtic de l’església de Sant Joan de Lleida» (Museu de Lleida: diocesà i comarcal, 2012).
. «O rei O res. 600 anys de la fi del comtat d’Urgell» (Museu de la Noguera, 2013-2014, en col·laboració amb F. Fité, C. Alòs i E. Solanes).
. Comissari adjunt de «Ramon Llull i l’encontre entre cultures. Raimundus christianus arabicus» (Museu de Lleida: diocesà i comarcal, 2016).
Entre els catàlegs d’exposició en què ha participat elaborant diferents estudis monogràfics, cal destacar “Alfonso X el Sabio” (Múrcia, 2009), “Fernando II de Aragón. El rey que imaginó España y la abrió a Europa” (Saragossa, 2015), “Oliba Episcopus” (Vic, 2018-2019) i “Bartolomé Bermejo” (Madrid-Barcelona, 2018-2019).
Entre les revistes especialitzades en què ha publicat estudis destaquen Journal of Glass Studies, Colnaghi Studies Journal, Goya, Locus Amoenus, Medievalia, Revista de Catalunya, Ars Longa. Cuadernos de Arte, Boletín del Museo e Instituto Camón Aznar, Acta Mediaevalia, Quaderns del Museu Episcopal de Vic, Lambard. Estudis d’Art Medieval, Revue de Comminges i Butlletí de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.
Elegit acadèmic de número de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el 17 de febrer de 2021, acceptant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics senyors Bonaventura Bassegoda i Hugas, Josep Bracons i Clapés, Francesc Fontbona i de Vallescar, Mireia Freixa i Serra, i Pilar Vélez i Vicente.