Barcelona, 1953.
Una nova tècnica per a una major expressivitat i projecció sonora.
Jaume Torrent recupera la figura del compositor intèrpret que va protagonitzar el món de la guitarra durant el període clàssic i que durà fins ben iniciat el segle XX. Les seves aportacions tant en l’àmbit de la composició com en el de la tècnica guitarrística són nombroses i de transcendent importància.
És el primer compositor en la història de la guitarra que ha desenvolupat un llenguatge polifònic, funcional i orgànic en tonalitats com La bemoll major, Do sostingut major, Mi bemoll major, Fa sostingut menor, etc. (tonalitats que la tradició compositiva de la guitarra ha considerat com a inoperants per al desenvolupament del llenguatge guitarrístic). Les seves “24 Fantasies” escrites en totes les tonalitats majors i menors i les “8 Sonates” constitueixen -per la paleta harmònica, els sistemes modulatoris i les estructures formals- una aportació única a l’escriptura per a guitarra. Vladimir Mikulka afirmà: «…aquestes obres per a guitarra circulen per camins compositius que, fins ara, només podíem trobar en la literatura pianística dels grans compositors. L’abast de les troballes que posseeixen constitueixen, per als guitarristes, un dels millors valors del nostre repertori». És autor de més de 200 obres per a guitarra que, publicades en importants editorials, estan agrupades en aproximadament 80 opus. Inclouen guitarra “solos” (valsos, sonates, intermezzi, suites, cançons…), música de cambra amb guitarra (duos, trios, quintets…) i concerts per a guitarra, guitarra i violí o guitarra i flauta i orquestra. El seu “Concert de Rialp” per a guitarra i orquestra simfònica, op. 70, està considerat per veus autoritzades del panorama internacional de la guitarra, de la musicologia, de la direcció d’orquestra i de la composició (Ángelo Gilardino, Patricio Mátteri, Henri Jul Hansen, Jordi Cervelló, etc.) com “un dels millors concerts per a guitarra escrits fins al moment que es presenta com a rival dels grans concerts de compositors de la talla de Joaquín Rodrigo, Heitor Villa-Lobos, Leo Brouwer o Lalo Schifrin, entre d’altres”.
Paral·lelament a la seva tasca compositiva, ha desenvolupat una nova tècnica guitarrística basada en l’ús sistematitzat d’aspectes mecànics (com l’ús de l’extensió de la mà esquerra, de les anticipacions o de les celles auxiliars) que fins ara no havien estat contemplats en el seu veritable abast per les tècniques més universalment divulgades. Amb aquesta tècnica, Jaume Torrent aconsegueix una projecció de so superior al d’aquelles tècniques, millorant la claredat en l’estratificació dinàmica, possibilitant una millor integració de la guitarra en agrupacions de cambra i orquestrals i dotant-la de la capacitat de desenvolupar el seu discurs en la totalitat de tonalitats majors i menors, augmentant, amb tot això, els recursos expressius de l’instrument.
La seva presència en els escenaris internacionals és permanent i ha actuat com a solista de prestigioses orquestres europees i americanes -Orquestra Simfònica de París, de Cambra d’Israel, Simfònica de la RAI, Dresdner Philharmonie, Filharmònica Nacional d’Ucraïna, de la RTV Espanyola, Bilkent Symphony, de la Ràdio Búlgara, de la RTV de Luxemburg, American Wind Symphony, Symphony Orchesta of Bursa, Westcoast Shymphony, Simfònica de València, etc.- i l’han dirigit directors de la talla de R. Frühbeck de Burgos, Ph. Entremont, E. García Asensio, C. Mansur, H. Pensis, R. Austin Boudreau, M. Natchev, D. Tosi, M. Galduf, I. Palkin, G. Aykal, D. Tosi i E. van Tiel, entre d’altres.
El 2004 va ser guardonat amb el Premi Golden Fortune d’Ucraïna en reconeixement a la qualitat i popularitat de la seva trajectòria.
Al març del 2012 va actuar com a solista de 4 dels seus concerts per a guitarra i orquestra en el marc del Festival Internacional “Prospectives XXIIè siècle” celebrat a França, sent la primera vegada en la història que un compositor guitarrista interpreta 4 concerts propis en una sola programació.
A l’octubre del mateix any, va gravar el seu concert per a guitarra i orquestra simfònica “Concert de Rialp” amb la Polish Baltic Philharmonic dirigida per Ernst van Tiel.
Informació detallada: www.jaumetorrent.com
Elegit acadèmic de número de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el dia 18 de novembre de 2020, aprovant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics de número Josep Bracons i Clapés, Cèsar Calmell i Piguillem, i Carles Guinovart i Rubiella. Ingressà el 19 de maig de 2021, llegint el seu discurs “El repertori de la guitarra. Una participació discontínua en el procés evolutiu del llenguatge tonal”. Respongué en nom de la corporació Cèsar Calmell i Piguillem.