Skip to content Skip to footer

Dades personals
Nascuda el 14 d’agost de 1942 a Tacoronte, província de Santa Cruz de Tenerife.
Estudis d’Arqueologia Clàssica, Història de l’Art i Filologia Hispànica a la Universitat de Köln (Alemanya) des de 1973 a 1981.
Tesi doctoral dirigida pel Prof. H. G. Niemeyer sobre l'”Escultura exempta romana de Tarragona”, llegida el novembre de 1981.
Elegida acadèmica corresponent per Tarragona de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el 16 de febrer de 2000, aprovant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics de número Francesc Bonastre i Bertran, Eduard Ripoll i Perelló, i Pilar Vélez i Vicente.

Activitat docent
. 01.10.1986 a 30.09.1987: Professora encarregada de curs al Departament d’Història de l’Art de la Universitat Autònoma de Barcelona.
. 01.10.1987 a 31.12.1987: Professora ajudant d’EU en el mateix departament.
. 01.01.1988 a 14.04.1989: Professora titular d’EU al mateix departament.
. A partir del 15.04.1989: Professora titular per oposició al mateix departament.
. Maig 1989: Professora invitada en el context del Programa Erasmus a la Universitat de Southampton (Anglaterra) per impartir un curs de 15 dies sobre “Roman Art in Spain”.
. Novembre 1991: “L’escultura romana de Tarragona” organizat per l’Àrea d’Arqueologia de la Universitat de Múrcia.
. Segon semestre del curs 1995/1996: Seminari sobre “L’escultura romana” a la Universitat de Girona.
. Els darrers 15 anys: Participació en nombrosos cursos de formació del professorat d’educació secundària.
. Actualment s’estan realitzant sota la meva direcció dues tesis doctorals: “Els mosaics amb el tema de les estacions” per Francesc de Rueda; i “La decoració escultòrica de les villes romanes al nordest de la Península Ibèrica”, per M. Carmen Álvarez.

Activitat investigadora
. A partir de l’any 1975 col·laboradora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona participant en diversos treballs d’investigació relacionats amb la ciutat i el seu entorn, principalment sobre escultura romana.
. Dins el marc d’aquesta col·laboració, el 1983 selecció de peces i redacció de textes per al nou muntatge de les sales d’escultura del museu.
. El 1983, col·laboració amb l’Institut Arqueològic Alemany en la seva secció de Madrid per a la composició d’un fitxer científic de peces d’art antic a la Península Ibèrica i la reorganització de la fototeca d’aquest institut.
. Del 30 de gener al 26 de febrer de 1984, estada d’investigació a l’Institut Arqueològic de la Universitat de Köln amb una beca d’ampliació d’estudis a l’estranger de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica (veure també l’apartat corresponent a “Beques”).
. El 1987, 1991, 1994 i 1996 estades a Roma com a invitada de l’Institut Arqueològic Alemany d’aquesta ciutat per realitzar estudis comparatius sobre escultura romana i consultar la bibliografia.
. Octubre 1987, participació en l’organització del Col·loqui Internacional celebrat a Madrid i Mèrida “La ciutat romana a Hispània. La seva monumentalització en època republicana i augustea” organitzat per l’Acadèmia de Ciències de Baviera i l’Institut Arqueològic Alemany de Madrid, així com en la traducció de les ponències.
. De 1988 a 1991, participació dins l’equip investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona en un projecte coordinat. Aquest projecte estava subvencionat pel Centre de Recerca Científica i Tècnica. Tema d’estudi: “L’escultura com a opció programàtica urbana en el marc d’Hispània. L’exemple del Conventus Hispalensis”.
. El setembre de 1988, 1989 i 1990, estada d’investigació a l’Institut Arqueològic de la Universitat de Köln (Alemanya).
. Membre del Comitè Científic a les Jornades sobre “Poblament rural romà al sudest d’Hispània”, Jumilla 8-11 de novembre de 1993.
. Des del 3 de setembre de 1994, investigadora principal del projecte d’investigació coordinat per la DGICYT PB 93-0883-C03-01 “Els elements integrants dels programes decoratius de les ‘villae’ romanes d’Hispània (escultura, pintura i mosaic). Estudi i interpretació”. En aquest projecte hi participen també l’Àrea d’Arqueologia de la Universitat de Múrcia i l’Àrea d’Arqueologia de la Universitat de Màlaga.
. Membre del Comitè Organitzador de la “II Reunió sobre escultura romana a Hispània” que se celebrà al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona del 30 de març a l’1 d’abril de 1995.
. Membre del projecte d’investigació coordinat per la DGICYT PB 97-0172-C07-01 “El Corpus Signorum Imperii Romani de Hispania”. En aquest projecte hi participa també l’Àrea d’Arqueologia de la Universitat de Màlaga. Investigadora principal Isabel Rodà.
. Co-comissària de l’exposició “La mirada de Roma” que ha tingut lloc a Tarragona, Mèrida, Toulouse i Roma el 1995 i el 1996.
. Membre del Comitè Científic de l’exposició “Hispània. El llegat de Roma en l’any de Trajà” (Saragossa 1998).
. Membre del Consell de Redacció de “Locus Amoenus” editada pel Departament d’Història de l’Art de la Universitat Autònoma de Barcelona.
. Membre del Consell de Redacció de les monografies editades pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

Beques
. Desembre 1983: Concessió d’una beca d’ampliació d’estudis i estades a l’estranger per la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica de la Generalitat de Catalunya per realitzar el treball “Estudi monogràfic dels relleus romans de Tarragona” a la Universitat de Köln (Alemanya).
. Maig 1984: Concessió per un any d’una beca d’especialització per a doctors per la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica de la Generalitat de Catalunya.
. Febrer 1986: Renovació de la beca mencionada a l’apartat anterior per un any més. A l’octubre de 1986 es renuncià a una parte d’aquesta per ser incompatible amb l’exercici de la docència a la universitat.

Nomenament com a membre de Tribunals de Tesis Doctorals:
. Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Salamanca. Tesi de Trinidad Nogales sobre “Escultura romana emeritense: el retrat privat”, llegida el 1992.
. Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Múrcia. Tesi de José Miguel Noguera sobre “L’escultura romana del sector meridional del ‘Conventus Carthaginensis'”, llegida el 1993.
. Facultat de Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona. Tesi de Montserrat Claveria Nadal sobre “Els sarcòfags romans figurats de tema pagà trobats i conservats a Catalunya”, llegida el 1994.
. Departament de Geografia, Història i Història de l’Art de la Universitat de Girona. Tesi de David Vivó Codina sobre “El programa iconogràfic de l’Attideion del Campo della Magna Mater a Òstia”, llegida el 1998.

Participació en Congressos
. Novembre 1980: Simposi “El teatre a la Hispània romana” celebrat a Mèrida presentant una ponència sobre “Escultura del teatre romà de Tarragona”.
. Setembre 1983: “XVII Congrés Nacional d’Arqueologia” celebrat a Logronyo presentant la comunicació “El fòrum municipal de Tàrraco i la seva decoració escultòrica”.
. Octubre 1987: Col·loqui Internacional “La ciutat romana a Hispània. La seva monumentalització en època republicana i augustea” celebrat a l’Institut Arqueològic Alemany de Madrid. Invitada a presentar la ponència “Relleus arquitectònics de Tarragona”.
. Juliol 1988: “XIII Internationaler Kongress für Klassische Archäologie” celebrat a Berlín (Alemanya) presentant la comunicació “Die Skulptur im Nordosten de Iberischen Halbinsel”.
. Març 1992: “I Reunió sobre escultura romana a Hispània” celebrada al Museu Nacional d’Art Romà de Mèrida, havent estat invitada a presentar la ponència “L’escultura de l’entorn de Tàrraco: les ‘villae'”.
. Novembre 1993: “Jornades sobre poblament rural romà al sudest d’Hispània” celebrades a Jumilla, havent estat invitada a presentar la ponència “La decoració escultòrica de les ‘villae’ romanes a Hispània”.
. Maig 1994: Seminari “Ús i significació del marbre a Hispània” celebrat a Còrdova, havent estat invitada a presentar una ponència sobre “La decoració escultòrica de les villes romanes a Hispània”.
. Març 1995: “II Reunió sobre escultura romana a Hispània” celebrada al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Ponència conjuntament amb Isabel Rodà sobre “Escultura decorativa de la zona nordoriental del ‘Conventus Tarraconensis'”.
. Maig 1997: “III Reunió sobre escultura romana a Hispània” celebrada a Còrdova, havent estat invitada a presentar la ponència “Retrats de Tiberi i de Nero Caesar a Tarragona”.

Publicacions
Llibres i capítols de llibres:
. “Die römischen Skulpturen von Tarraco”, Madrider Forschungen 15 (Walter de Gruyter & Co, Berlín, 1985).
. “Las esculturas romanas de Tarraco”, Fòrum 4 (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Tarragona, 1986).
. “La schola del collegium fabrum de Tarraco y su decoración escultórica”, Faventia Monografies 7 (Universitat Autònoma de Barcelona, Bellaterra, 1988).
. “Die Skulpturenausstattung der röminchen Villen auf der Iberischen Halbinsel”, capítol del llibre “Hispania Antiqua, Denkmäler der Römerzeit”, (Mainz am Rhein, 1993).
. “La mirada de Roma. Retratos romanos de los museos de Mérida, Toulouse y Tarragona”, (Barcelona, 1995).
. “La escultura ideal romana”, a “Hispania. El legado de Roma en el año de Trajano”, (Saragossa, 1998).

Articles:
. “Nuevo enfoque sobre el torso del Museo Arqueológico de Tarragona”, a “Butlletí Arqueològic. Reial Societat Arqueològica Tarraconense”, època V, any 1979, núm. 1, pp. 204-206.
. “Los hallazgos del Forn del Cisne: La schola del collegium fabrum de Tarraco”, a “Recull Joaquim Avellà Vives (1901-1967)”, Tarragona, 1980, pp. 1-38.
. “Escultura del teatro romano de Tarragona”, a “Actas del simposio ‘El teatro en la Hispania romana’, Mérida 1980”, a “Institución Cultural Pedro de Valencia”, Badajoz, 1982, pp. 139-152.
. “L’escultura romana a Tàrraco”, text explicatiu de les sales d’escultura del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Tarragona, 1983.
. “El foro municipal de Tarraco y su decoración escultórica”, a “Actas del XVII Congreso Nacional de Arqueología, Logroño 1983”, Saragossa, 1985, pp. 841-854.
. “El retrato en Tarraco y su entorno”, a “Retratos antiguos en Yugoslavia”, Barcelona, 1989, pp. 173-176.
. “Relieves arquitectónicos de Tarragona”, a “Stadtbild und Ideologie. Die Monumentalisierung hispanischer Städte zwischen Republik und Kaiserzeit”, München, 1990, pp. 327-340.
. “Die Skulptur im Nordosten de Iberischen Halbinsel”, a “Akten des XIII Internationalen Kongresses für Klassische Archäologie, Berlin, 1988”, Mainz, 1990, pp. 519-521.
. “La Acrópolis de Atenas”, a “Historia y Vida. Extra 59: El Mundo Clásico, Grecia”, Barcelona, 1990, pp. 62-72.
. “El escudo de la villa de Els Munts (Tarragona)”, a “Madrider Mitteilungen”, 33, 1992, pp. 433-444, làm. 21-23.
. “Retrato femenino procedente de Altafulla (Tarragona)”, a “Miscel·lània Arqueològica a Josep M. Recasens”, Tarragona, 1992, pp. 62-68.
. “La escultura”, a “Roma a Catalunya”, Barcelona, 1992, pp. 154-157.
. “Los relieves decorativos en la zona nordeste de la Península Ibérica”, a “Empúries”, núm. 48-50 II, Barcelona, 1986-1989, pp. 8-20.
. “La escultura del entorno de Tarraco: las ‘villae'”, a “I Reunión sobre escultura romana en Hispania”, Mèrida, 1993, pp. 221-237.
. “Atis en el context funerari romà”, a “La Torre dels Escipions”, Tarragona, 1993, pp. 10-15.
. “La decoración escultórica de las ‘villae’ romanas en Hispania”, a “Actas de las Jornadas sobre el poblamiento rural romano en el sureste de Hispania”, Múrcia, 1995, pp. 27-48.
. “Nuevos hallazgos escultóricos en la ciudad de Tarragona”, a “Revista de Arqueología”, novembre 1995, pp. 62-64. En col·laboració amb Josep Maria Macias.
. “Escultura decorativa de la zona nororiental del ‘Conventus Tarraconensis'”, a “Actas de la II Reunión sobre escultura romana en Hispania”, Tarragona, 1996, pp. 135-181. En col·laboració amb Isabel Rodà.
. “Ficha de la pieza”, a “Grupo Ena. El retorno de dos ninfas”, Saragossa, 1996, pp. 13-15. En col·laboració amb Isabel Rodà.
. “Tarraco”, a “Enciclopedia dell’Arte Antica Classica e Orientale”, Roma, 1997. En col·laboració amb Xavier Dupré.
. “Sarcófago con cortejo de cupidos”, a “Locus Amoenus”, núm. 3, Bellaterra, 1997, pp. 7-14.
. “Fragmento de sarcófago con escena de sacrificio de Tarragona”, a “Anas”, 7/8 (1994/1995), Mèrida, 1998, pp. 223-231, làm. 44-47.
. “Retratos de Tiberio y de Nero Cesar en Tarragona”, a “Actas de la III Reunión de escultura romana en Hispania. Córdoba 1997”.
. “Informe preliminar sobre la decoración escultórica de la villa romana de Els Munts, Altafulla (Tarragona)”, a “Madrider Mitteilungen”.

REIAL ACADÈMIA DE BELLES ARTS © 2025. ALL RIGHTS RESERVED.