Barcelona, 1951.
Entre els anys 1997 i 2013 ha estat titular de l’Orchestre de Picardie a França, Daejeon Philharmonic a Corea del Sud, Simfònica de Balears a Mallorca, Simfònica del Vallès a Catalunya, Filarmónica de Málaga a Espanya, i principal director convidat de l’Eastern Music Festival als Estats Units d’Amèrica. Els anys 1985 i 1986, com a titular de l’Orquesta Sinfónica de Tenerife, va donar impuls a un projecte que havia de ser decisiu per a l’actualització i desenvolupament de la música simfònica a l’estat espanyol.
Convençut del component educatiu i social de la música sovint ha vinculat la seva activitat professional a l’educació. L’any 1983 va crear la Joven Orquesta Nacional de España (JONDE) i el 1988 va fundar l’Orquestra de Cadaqués. L’any 2002 el Ministeri de Cultura francès el va nomenar “Chevalier dans l’ordre des palmes académiques”.
Amb les orquestres Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, English Chamber Orchestra, London Sinfonietta, Orchestre de Picardie, Joven Orquesta Nacional de España, i els cors de Radio France, de la BBC i Orfeó Català enregistra per a la ràdio i la televisió d’Europa, d’Amèrica del Nord i del Sud, d’Austràlia, de Corea del Sud i del Japó i per als segells discogràfics Auvidis-Naïve, Assai, Harmonia Mundi, Calliope, Triton, Naxos, Ensayo, Virgin i Philips.
“Atlàntida” i “El amor brujo” de Falla, “La Peste” de Gerhard, “Concert per orgue” de Poulenc i “Concierto de Aranjuez” amb Paco de Lucía es consideren avui versions de referència en un catàleg que també inclou obres de Beethoven, Bernstein, Schumann, Fauré, Ginastera, Guinjoan, Honegger, Milhaud, Txaikovski, Weill, Balada, Nillni i Lavista.
Macbeth, Wozzeck, Don Giovanni, Ariadne auf Naxos, Don Pasquale, La Cenerentola, Atlàntida, Picasso et la Danse o Trencanous/Béjart destaquen entre les seves produccions d’òpera i ballet a Europa i els Estats Units d’Amèrica. El 2014 va ser convidat a dirigir Il Prigionero de Dallapiccola i Suor Angelica de Puccini al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.
El 20 de desembre de 2017 fou elegit acadèmic de número de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, aprovant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics Lluís Bassat i Coen, Carles Guinovart i Rubiella, i Enric Satué i Llop. Ingressà el 15 de maig de 2019, llegint el seu discurs “‘La pesta’, de Robert Gerhard. Art i compromís”.
www.edmoncolomer.com