Pamplona, 1955-2016.
Fou arquitecte des de 1980 per l’Escola d’Arquitectura de la Universitat de Navarra, i des de 1989 doctor arquitecte, amb premi extraordinari de doctorat.
Treball professional
N’exercí a la Rioja entre 1981 i 1985, intervenint en nombroses obres, industrials com bodegues Riojanas o Marqués de Cáceres de Cenicero; de dotació com el col·legi d’ensenyament secundari Alcaste, i altres obres privades.
Des de 1985 es dedicà exclussivament a l’ensenyament, llevat d’intervencions puntuals sobre Patrimoni; el 1991 l’estructuració i decoració de la Capella Major de la Catedral de Pamplona (en col·laboració amb Joaquín González Miranda), i el 1995-1996 l’acabament i decoració de la Catedral de San Salvador a El Salvador (en col·laboració amb Joaquín González Miranda). Efectuà treballs puntuals d’assessorament per a la diòcesi de Pamplona, i les catedrals de Segòvia i Àvila.
Docència universitària
L’exercí habitualment a l’Escola Tècnica Superior de la Universitat de Navarra: des de 1984 com a professor ajudant de geometria; des de 1986 com a professor encarregat de curs interí d’història de l’arquitectura; des de 1989, professor d’història de l’arquitectura i història de la construcció, adjunt al departament de Teoria i història de l’arquitectura, on dirigí també el curs de doctorat sobre “Elements del classicisme”.
Des de 1990 col·laborà anualment amb “Recursos de dignificació en les construccions” a l’assignatura d’història de les obres públiques, a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Camins de la Universitat de Cantàbria.
Als cursos 1993/1994 i 1994/1995 col·laborà amb “Arrels del classicisme” al curs de doctorat de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat de Valladolid.
Al curs 1996/1997 fou professor invitat al màster de restauració de l’Escola Tècnica Superior de la Corunya.
Des de 1990 organitzà, dirigí i impartí el curs “Humanitats, teoria i història de l’arquitectura” per a alumnes de l’Institut Tecnològic de Monterrey de Mèxic.
El 1996 fou nomenat professor honorífic associat al departament d’arquitectura de l’Institut Tecnològic d’Estudis Superiors del Campus de Monterrey; primera distinció d’aquest tipus que concedí l’ITESM.
Altres activitats docents
Durant els cursos 1988/1989-1991/1992 fou director tècnic del programa “Patrimoni arquitectònic al llarg del Camí de Santiago a Navarra”, Universitat de Navarra; declarat d’interès i subvencionat pel Govern de Navarra.
Durant els cursos 1991/1992 dirigí i impartí a Pamplona el seminari “El arte como oficio”, patrocinat per la Societat Nestlé, per a professors de tota Espanya. Pamplona.
Durant els cursos 1991/1992, 1992/1993 i 1993/1994 participà com a vocal a “The Spanish Legacy in America: Urbanism and Architectural Design”. Ponent i organitzador de l’encontre a Pamplona. Universitats de Tucson -Arizona-, la Salle -Mèxic- i Navarra; subvencionat per USIA Grant.
Conferències
Pronuncià conferències a diverses localitats d’Espanya. I a Mèxic a les universitats Nacional de Mèxic, Anahuac de Mèxic, la Salle de Mèxic, Nacional de Aguas Calientes i Tecnològic de Monterrey.
Tesis doctorals
Dirigí les tesis següents:
. Víctor Echarri: “La fortificación abaluartada en Pamplona, 1512-1732”, defensada el juny de 1995.
. Enrique Apilánez: “Marcos, cartelas e ideas afines: un estudio de psicología de artes decorativas”.
. Irma Enríquez (tesi de llicenciatura en “Arts liberals”): “Ideas arquitectónicas en las portadas de libros españoles hasta 1550 y su influencia en México”.
. Cecilia López de la Rosa: “Los entablamentos mixtilíneos de la arquitectura mexicana: un estudio de psicología de la arquitectura”.
Associacions professionals
Membre del Comitè Espanyol d’Història de l’Art (CEHA) i d’Ephialte, Institut d’Estudis Iconogràfics. Vocal de la comissió per a la restauració de la Reial Basílica de Sant Ignasi de Pamplona.
Reconeixements
Elegit acadèmic corresponent per Pamplona de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el 22 d’abril de 1997, aprovant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics de número Joan Bassegoda i Nonell, Jordi Bonet i Armengol, i Leopoldo Gil Nebot.
Publicacions
. “E. H. Gombrich. Marco conceptual y bibliografía”, Pamplona, Eunsa, 1985. En col·laboració amb Carlos Montes.
. “Notas sobre el clasicismo arquitectónico. Pórtico para una introducción”, a “Revista de Edificación”, núm. 8, Pamplona, 1990.
. “La arquitectura del Helenismo”, a “Revista de Edificación”, núm. 8, Pamplona, 1990.
. “Gombrich: Una teoría del Arte”, Barcelona, Eiunsa, 1991.
. “Historia de los recursos de dignificación en las construcciones”, a AAVV, “Historia social de las obras públicas”, Santander, Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Camins, 1992.
. “Fórmulas en ornamentación. Una introducción al ornamento”, a “El arte como oficio”, Pamplona, Universitat de Navarra, 1993. Inmaculada Jiménez Caballero i Joaquín Lorda, editors.
. “Introducción”, a “Aizkorbe”, Caixa d’Estalvis d’Astúries, Oviedo, Servei de Publicacions del Principat d’Astúries, 1993.
. “Figuras quiméricas de un renacimiento bastardo: la reja del coro de la catedral de Pamplona”, a “Lecturas de Historia del Arte IV”, Vitòria, Ephialte, 1994. En col·laboració amb Mercedes Jover.
. “La catedral gótica”, a “La catedral de Pamplona”, Pamplona, Institució Príncep de Viana, 1994. En col·laboració amb Clara Fernández Ladreda.
. “Transfer of Artistic Expressions from Spanish to Spanish Colonial Architecture”, Tucson, University of Arizona.
. “Orders with Sense. Sense of Orders and Classic Architecture”, a Richard Woodfield (Ed.), “Gombrich Project”, Manchester, University of Manchester Press, 1996.
. “Arquitectura pinacular. Una manía en el diseño europeo”, a AAVV, “La representación de la ciudad”, Pamplona, 1996.
. “Las raíces de la arquitectura y el diseño tradicionales”, a “Diseño y moda. Situación”, Banc Bilbao Vizcaya, 1996/2.
. “Introducción”, a “El momento del Durango Barroco” d’Angélica Martínez, Durango, Mèxic, 1996.
. “La cornisa del Recoleto y otros motivos madrileños en Puebla”, a “Academia”, Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferran, Madrid.