Skip to content Skip to footer

González de Amezúa y Noriega, Ramón

Madrid, 1921-2015. Als set anys inicià els seus estudis musicals, que seguí als Conservatoris de Madrid i França, respectivament. Cursà paral·lelament la carrera d’enginyer industrial, sent titulat per l’Escola Superior de Madrid. El 1937 donà a França el seu primer concert d’orgue. Són molt nombrosos els seus recitals a Espanya i a diversos països. Realitzà també gravacions per a discs, ràdio i televisió.
El 1940 fundà una empresa constructora d’orgues, “Organería Española”, on es realitzaren els grans de les Basíliques de Sant Pius X i Nostra Senyora del Roser de Lourdes (França), el del Teatre Reial (avui situat a l’església de la Mercè de Getxo) i el de la Fundació March; en total més de 400 instruments instal·lats a Espanya, França, Amèrica i Àsia.
Realitzà també moltes restauracions d’orgues històrics, destacant els de les catedrals de Toledo, Segòvia, Granada, Salamanca, Basílica de Santa Maria de Sant Sebastià, Basílica de Loiola, etc.
El 1965 fou elegit vicepresident de la International Society of Organ Builders, amb vàries posteriors renovacions.
El 1970 fou elegit, per unanimitat, acadèmic de número de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, de la que fou director entre 1991 i 2008.
Fou elegit acadèmic corresponent per Madrid de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el 16 de maig de 2001, aprovant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics de número Francesc Bonastre i Bertran, Jordi Bonet i Armengol, i Francesc Fontbona i de Vallescar.
El 1972 feu, a la “Setmana de Música Religiosa”, a Conca, l’estrena mundial de “Vitral”, per a orgue i orquestra, de Tomás Marco. El 1973 estrenà al Teatre Reial de Madrid l’obra per a orgue i orquestra “Pinturas Negras”, de Cristóbal Halffter, obra que li fou dedicada. El 1995 estrenà l’obra “Itinerario del Éxtasis”, de Tomás Marco, que també li fou dedicada.
Publicà nombrosos treballs d’investigació sobre la història de l’orgue espanyol i sobre la problemàtica actual en la matèria.
“Caballer” de l’Ordre d’Isabel la Catòlica, “Encomienda” amb placa de la d’Alfons X el Savi, Medalla d’Or de les Belles Arts i rebé la Gran Creu Stella della Solidarietà italiana.

REIAL ACADÈMIA DE BELLES ARTS © 2024. ALL RIGHTS RESERVED.