Skip to content Skip to footer

Nasqué a Xàtiva (València) el 19 de març de 1947. A Madrid, on residí des de 1964, cursà estudis al Conservatori -Hermes Kriales, el P. Massó, Manuel García Matos i Federico Sopeña foren els seus principals professors- i a la Facultat de Ciències de la Universitat Complutense. És llicenciat en Matemàtiques. El 1972, amb l’impuls del seu mestre Federico Sopeña, inicià una abundosa activitat com a conferenciant sobre temes musicals a centres universitaris i culturals de tota Espanya, especialitzant-se progressivament en música espanyola i música del segle XX.
El 1977 s’incorporà a la plantilla professional de Ràdio Nacional d’Espanya, en els programes musicals (Ràdio 2), que dirigia Enrique Franco, on treballà ininterrompudament fins l’octubre de 1990, realitzant nombrosos espais i cicles musicals i exercint com a cap de programes i subdirector de Ràdio 2. Representà a RNE com a jurat al Prix Itàlia (Capri, 1988) i a la Tribuna Internacional de Compositors de la UNESCO (París, 1989 i 1990).
Entre octubre de 1990 i desembre de 1994 fou director adjunt del Centre per a la Difusió de la Música Contemporània (CDMC), unitat de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM) del Ministeri de Cultura. En aquest càrrec, a més de promoure centenars de concerts per tota Espanya i a l’estranger, així com nombrosos encàrrecs de composició, exercí com a subdirector del Festival Internacional de Música Contemporània d’Alacant dels anys 1991, 1992, 1993 i 1994. Després de cessar en aquest càrrec el desembre de 1994, el gener de 1995 reingressà a l’actual Ràdio Clàssica de RNE, on seguí la seva tasca radiofònica fins ser prejubilat el febrer de 2007. Durant els últims anys presentà en directe el programa diari “Música i más”. En un programa anterior, titulat “Diálogos”, realitzà al voltant de seixanta entrevistes d’una hora a grans compositors i intèrprets espanyols o de parla hispana. En els milers d’hores de ràdio que ha realitzat per a RNE (Segon i Tercer Programes, Ràdio 1, Ràdio 2, Ràdio Clàssica), ha abarcat tot el repertori musical, des de l’edat mitjana fins el present, però dedicant especial atenció a la música espanyola i a la música del nostre temps.
Entre 1976 i 1985 col·laborà com a crític musical al diari “El País” amb Enrique Franco i, el maig de 1995, després de la mort d’Antonio Fernández-Cid, fou convidat a incorporar-se a la secció de crítica musical del diari “ABC”. El desembre de 2000 abandonà voluntàriament la crítica de concerts i, des de llavors, publica articles d’opinió al diari “ABC” i altres mitjans. Ha col·laborat en nombroses publicacions periòdiques (diaris, revistes especialitzades i d’informació general) espanyoles i estrangeres, així com en obres col·lectives, diccionaris, enciclopèdies, etc., com el Gran Diccionari de la Música Espanyola i Hispanoamericana editat per l’ICCMU i la SGAE, i el Diccionari Biogràfic Espanyol de la Reial Acadèmia de la Història.

És autor de llibres monogràfics sobre:
. Luis de Pablo, Ed. Espasa-Calpe, 1979.
. Joaquín Turina, Ed. Espasa-Calpe, 1981.
. Tomás Marco, Ed. Ethor-Música, 1986.
. Manuel de Falla, Ed. Alianza Cien, 1996.
. Carmelo Bernaola, Fundació Autor, SGAE, 2003.
. José Cubiles. Una vida para el piano, Sociedad Didáctico Musical, 2005.
. Luis de Pablo, Orquesta Filarmónica de Málaga, 2007.
. Luis de Pablo. De ayer a hoy, Fundación Autor – ICCMU, 2009.
. El Coro y la Orquesta de la Comunidad de Madrid en su XXV Aniversario, ORCAM, 2009.
I coautor i editor de:
. “Escritos sobre Luis de Pablo”, Ed. Taurus, 1987.
. “Joan Guinjoan, testimonio de un músico”, Fundació Autor, SGAE, 2001.
Altres assaigs i publicacions:
. “Robert Schumann” i “Franz Liszt”, a “Los grandes compositores”, vol. 2, Ed. Salvat, 1981.
. “Los nacionalistas rusos” i “Modest Musorgski”, a “Los grandes compositores”, vol. 4, Ed. Salvat, 1981.
. “El Lied: origen, características y evolución”, “Lieder románticos: de Beethoven a Strauss”, “El Lied eslavo” i “Tres ciclos de Mussorgski”, a “Los grandes temas de la música”, vol. 2, Ed. Salvat, 1983.
. “Composición española hoy. Los felices treinta”, a “Cuadernos Pochiss.Rall, 1988.
. “De los distintos modos de hacer y representar ópera española”, a “Revista de Occidente”, núm. 114, novembre 1990.
. “Luis de Pablo a través de sus senderos orquestales”, llibre del VII Festival Internacional de Música de Canàries, 1991.
. “La dirección de orquesta en España. 150 años de actividad sinfónica repasada a través de los directores”, Ed. Alianza, 1991.
. “Alfredo Aracil”, “Tomás Marco” i “Miguel Alonso”, a “Catálogos de Compositores Españoles”, SGAE, 1991.
. “La generación musical de 1890” i “La música del siglo XX anterior a la guerra civil”, a “Historia de la Música de la Comunidad Valenciana”, Eds. Premsa Alacantina i Premsa Valenciana, 1992.
. “Compositores”, a “Música en Madrid”, Ed. Pabelló de la Comunitat de Madrid a l’Expo ’92, el Consorci Madrid Capital Europea de la Cultura i Ed. Turner, 1992.
. “Anton Webern”, a “Festival de Otoño de la Comunidad de Madrid”, 1995.
. Traducció i versió espanyola de la “Guía de la Música de Cámara” d’Ed. Fayard (París), publicada a Espanya per Alianza Editorial, 1995.
. “Luciano Berio”, Festival de Música de Canàries, 1997.
. “Alfredo Aracil”, Festival de Música de Canàries, 1998.
. “Panorama de la música contemporánea en España”, Festival Internacional de Musiques d’Aujourd-hui, Strasbourg, 1999.
. “Hans Werner Henze”, Festival de Música de Canàries, 2000.
. “Un siglo de música de cámara en España”, Hazen-INAEM, 2000.
. “Antón García Abril”, Festival de Música de Canàries, 2001.
. “30 años del Coro Nacional de España”, INAEM, 2001.
. “60 años de la Orquesta Nacional de España”, INAEM, 2002.
. “Rafael Alberti y la música”, Societat Estatal de Commemoracions Culturals, Madrid, 2003.
. “La Celestina, Don Quijote y Don Juan: Recopilación musical”, Societat Estatal de Commemoracions Culturals, Madrid, 2004.
. “La aportación de Luis de Pablo a través de sus obras concertantes”, Fundació Guerrero, Madrid, 2004.
. “Crónica de 20 años de música”, Ed. Orquesta de Cámara Reina Sofía, Madrid, 2004.
. “David del Puerto”, Festival de Música de Canàries, 2005.

Col·labora assíduament en la redacció de notes al programa per a les principals temporades espanyoles de concerts i òpera, així com en comentaris per a publicacions discogràfiques, i ha intervingut en cursos d’especialització musical a diferents universitats espanyoles: Menéndez Pelayo de Santander, Hispanoamericana de la Rábida (Huelva), Complutense (Madrid), Gandia (València), El Escorial (Madrid), País Basc, Salamanca, València, Màlaga, així com a l’Institut d’Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat Autònoma de Madrid. Ha donat conferències sobre música espanyola del segle XX a la Universitat de Denver, Colorado (1984 i 1994), a la Universitat d’Ueno, Tòquio (1988), al Teatre Alla Scala de Milà (1992), a la seu de l’Institut de Cooperació Iberoamericana de Buenos Aires (1992), a diferents centres culturals de Buenos Aires (1994), a l’Institut Cervantes de París (1996), al Conservatori Txaikovski de Moscou (1996), al Col·legi d’Espanya de París (per a la Universitat de La Sorbonne, 1996), a Berlín (1999) i a l’Institut Cervantes de Munic (2000 i 2001). També el 1992 participà com a crític invitat a la “II Sound Celebration” organitzada a Louisville, Kentucky, per l’Orquestra Simfònica de Louisville.

L’Associació de Compositors Madrilenys li atorgà el Premi a la Crítica Musical el 2004. El 2005 fou elegit acadèmic corresponent per la Reial Acadèmia de Belles Arts de Nostra Senyora de les Angústies de Granada. El 22 de juny també fou elegit acadèmic corresponent per Madrid de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, aprovant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics de número Francesc Bonastre i Bertran, Joan Guinjoan i Gispert, i Josep Maria Mestres i Quadreny. Igualment, poc després, fou nomenat acadèmic corresponent per la Reial Acadèmia de Belles Arts de Santa Isabel d’Hongria de Sevilla.

Ha estat demanat per formar part de nombrosos jurats, entre ells:
. Premi de Composició Ciutat d’Alcoi.
. Premi Nacional de Música.
. Concurs Permanent de Joventuts Musicals Espanyoles.
. Premi Larios d’Interpretació Musical.
. Premi Fundació Coca-Cola d’Interpretació Musical.
. Premi Daniel Montorio de Música Teatral.
. Premis de la Fundació Cristóbal Gabarrón.
. Concurs Internacional de Piano “Compositores Españoles”.
. Certamen Intercentres dels Conservatoris Espanyols.
. Concurs Internacional de Piano José Iturbi.
. Concurs Nacional de Violoncel Florián de Ocampo.
. Premis de la Comunitat de Madrid.
. Beques de Joventuts Musicals de Madrid.
. Beques de la Fundació “la Caixa”.

REIAL ACADÈMIA DE BELLES ARTS © 2024. ALL RIGHTS RESERVED.