Va néixer a Terrassa (Barcelona) el 15 de juny de 1937.
Va estudiar humanitats i filosofia al Seminari de Barcelona (1949-1957). Fou ordenat sacerdot el 17 de setembre de 1961; doctor en Història de l’Església (Pontificia Universidad de Salamanca), diplomat en Paleografia, Diplomàtica i Arxivística (Arxiu Secret del Vaticà, 1971), estudis de Biblioteconomia (Roma, 1972), d’Informàtica i Arxius (Madrid, Ministerio de la Presidencia, 1975).
Capellà de la Casa General de les “Hermanas Misioneras de la Natividad de Nuestra Señora” (darderes) (1972). Canonge de la Santa Església Catedral Basílica de Barcelona (1988).
Després dels seus estudis a la Pontificia Universidad de Salamanca va ser professor i superior del Seminari Menor de Barcelona (1962-1966). Des del 1972 és professor de metodologia i història de l’església de la Facultat de Teologia de Catalunya. Professor d’Història de l’Església i Patrologia a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (1985). Professor de l'”Aula de gent gran” (Universitat de Barcelona, 1988). Va ser professor de la “Escuela de Documentalistas de Madrid” (1985-1989), del màster en Arxivística a les universitats de Barcelona i Madrid (1988-1990). Vocal de l’Institut de Teologia de Barcelona (1991).
Director de l’Arxiu Diocesà de Barcelona, de la Biblioteca Pública Episcopal i del Museu Diocesà de Barcelona. Delegat diocesà del patrimoni artístic i documental de l’Arquebisbat de Barcelona. Director del Secretariat Interdiocesà de Custòdia i Promoció de l’Art Sacre (SICPAS), Subdelegat de la Conferència Episcopal Tarraconense a la comissió coordinadora Església-Generalitat de Catalunya per al Patrimoni Cultural. Delegat episcopal del Patrimoni Cultural de l’Arquebisbat de Barcelona. President de la Fundació Sanabre de Barcelona i vocal de la Fundación Tavera (Madrid). Membre de l’Institut Històric Eclesiàstic de Roma (1972). Membre de la Fundació Soler i Palet de Terrassa (1973-1980). Becari de la Fundació J. March (1978-1979). Membre de la Junta de Museus de Terrassa (1978-1981). Membre del Consell de Cultura de Catalunya (1981-1983). Secretari (1981-1985) i president (1985-2001) de l’Associació d’Arxivers de l’Església a Espanya. Membre de la Comissió Mixta Estat espanyol i Església (1983-1987). Membre de la Comissió Assessora d’Arxius de la Generalitat de Catalunya (1984-1986). Membre del Consell de Redacció de les revistes “Hispania Sacra” (1985-1991), “Taüll” (1985-1987) i “Analecta Sacra Tarraconensis” (1985). Membre del Patronat del Monestir de Sant Cugat (1986). Membre de l’Institut Amatller d’Art Hispànic (1990). Membre de la Junta de Museus de Catalunya (Consell executiu) (1991). Membre de la Comissió Assessora del Monestir de Pedralbes (1993). Canonge arxiver de la Catedral de Barcelona (1996).
Soci d’honor dels Amics dels Goigs. Terrassenc de l’any (1978). Premi Sant Ramon de Penyafort (1984). Medalla d’or dels Amics dels Museus de Catalunya (1986). Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1990). Premi Palau-Investigació Científica (1993). Medalles d’or dels antiquaris i col·leccionistes de Catalunya, del Centre de Filatèl·lics de Catalunya i del Cercle Artístic del Liceu de Barcelona (1997).
Comissari del Pabelló de l’Expo de Sevilla de Catalunya del 1992 (secció art). Secretari del Capítol Catedral (1993-1997). Conservador de la Catedral de Barcelona (1997). Membre de la comissió dels preparatius de les noces reials de la Infanta Cristina (1997). Coordinador del “Projecte Catedral” juntament amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Caixa de Pensions de Barcelona, per a la restauració i conservació amb estudis de la patologia de la pedra, estudis històrics de la Catedral, vitralls, instruments didàctics, il·luminació,…
Ha estat ponent a congressos i cursets a les universitats de Madrid (Complutense), Barcelona, Deusto, Toulouse, Varsòvia, Roma, Alcalá de Henares, Lyon, etc. Ha participat en diversos congressos a Santiago de Compostela, Zaragoza, Logroño, Soria, Valle de los Caídos, Toledo, Córdoba, Granada, Oviedo, Roma, València, Sevilla, etc. Congressos de restauració i conservació del Patrimoni Cultural d’Espanya i de l’Església. Ha organitzat i presidit tretze congressos i nou cursets d’arxivística de l’Associació d’Arxivers Eclesiàstics d’Espanya. Va participar i pronunciar una conferència al “Forum Europeu” (Roma, maig de 1993). Cursos a diverses entitats universitàries d’Alemanya, Itàlia i Estats Units. Conferències al Liceu de Barcelona (1996-1997), Associació de Museus, Círculo Ecuestre de Barcelona i a les universitats de Barcelona i Bòsnia.
Va proposar el 1975, sota la direcció de la “Secretaría del Episcopado Español”, el canvi de formularis dels llibres sacramentals. La Conferència Tarraconense ho va imposar, i també en altres diòcesis d’Espanya acceptaren aquests formularis (en castellà i euskera) adaptats a la informàtica i a la microfilmació. Va iniciar l’organització de l’Arxiu de la Conferència Episcopal Espanyola (1981).
Director del sistema informàtic Lumen d’informatització digital aplicat als arxius de l’església espanyola i la Conferència Episcopal. L’any 1972 va iniciar la remodelació de l’Arxiu diocesà i de la Biblioteca Episcopal. L’any 1989 també va iniciar la catalogació del Museu Diocesà i a la vegada la remodelació de l’insigne edifici de la Pia Almoina per a la definitiva instal·lació d’aquest museu. Dirigeix el pla de remodelació i restauració de la Catedral de Barcelona a la campanya dels 700 anys de la primera pedra de la catedral gòtica.
Ha dirigit i format part de tribunals de tesines i tesis doctorals, tant a la Facultat de Teologia de Catalunya com a la Universitat de Barcelona.
Ha impulsat una dotzena d’exposicions (“Thesaurus”, “Millenum”, “Splendor”, “Selecta”, “Scripturaria”, “Gaudí, l’home i la seva obra”). A “Millenum” va comptar amb la codirecció de Jordi Bonet i Armengol.
Ha impulsat els estudis arxivístics i de la història de l’art a l’església d’Espanya i ha dirigit monografies de les parròquies de l’Arquebisbat de Barcelona (unes dues dotzenes). També ha iniciat un programa de diàleg amb els artistes actuals i diversos simposis en el projecte denominat “La Rectoria, Sant Pere de Vallmajor” on es reuneixen artistes, pintors, orfebres, escultors i arquitectes de diverses nacions (Japó, Hongria, Argentina, Perú, Colòmbia, Canadà, França, EUA, Anglaterra, Rússia, Polònia, Alemanya, Mèxic,…). Ha iniciat una “escola de monitors culturals” per a la Catedral i el Museu Diocesà de Barcelona (1994). Conjuntament amb la Generalitat de Catalunya ha elaborat l’inventari de béns mobles de Catalunya (“Inventari dels béns mobles de l’Església Catalana”, 1989). També dirigeix el “Catàleg Monumental de l’Arquebisbat de Barcelona”, el cens dels arxius i biblioteques de l’Església a Espanya i l’inventari dels arxius de cofraries d’Espanya.
Elegit acadèmic d’honor de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el 17 de febrer de 2010, aprovant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics de número Jordi Bonet i Armengol, Leopoldo Gil Nebot, i Joan Uriach i Marsal.
Publicacions:
. Josep M. MARTÍ BONET: “Evolució paleogràfica del nom de Terrassa”. 1975.
. Josep M. MARTÍ BONET: “Roma y las iglesias particulares en la concesión del palio a los obispos y arzobispos de Occidente”. 1976.
. Josep M. MARTÍ BONET: “83 pergamins del Monestir de Sant Llorenç de Terrassa (segles X-XI). 1978.
. Josep M. MARTÍ BONET: “Las bulas del Papa Alejandro III dirigidas a los obispos de Barcelona”. 1980.
. Josep M. MARTÍ BONET: “1000 anys d’història i descobertes arqueològiques a les esglésies de Cardedeu”. 1980.
. Josep M. MARTÍ BONET: “Epistolario del Dr. Masmitjà, fundador de la Congregación de religiosas ‘Corazón de María'”. 1981.
. Josep M. MARTÍ BONET, Leandro NIQUI PUIGVERT, i Fèlix MIQUEL MASCORT: “Ponç de Gualba. Obispo de Barcelona (a. 1303-1334). Visitas pastorales y Registro de Comunes”. Volum 1. Arxiu Diocesà de Barcelona. Burgos, 1983.
. Josep M. MARTÍ BONET (coord.). Lluís BONET i ARMENGOL, Fèlix MIQUEL i MASCORT, Leandre NIQUI i PUIGVERT, Carme del BLANCO i BARNUSELL, Pere Jordi FIGUEROLA i ROTGER, Xavier SALA i MARTÍ, i Francesc Xavier ORPINELL i MARCO (col·laboradors): “Catàleg monumental de l’Arquebisbat de Barcelona. Volum VI/1. Sant Vicenç de Sarrià. 1000 anys d’història”. Arxiu Diocesà de Barcelona. Akribos Edicions. Barcelona, 1987.
. Josep M. MARTÍ BONET, Romà CASTRO i ALCAIDE, i Assumpció COLOMÉS i AMENGUAL: “Els ‘Josepets’. Parròquia de la Verge de Gràcia i Sant Josep. 300 anys d’història”. Arxiu Diocesà de Barcelona. Akribos Edicions. Barcelona, 1987.
. Josep M. MARTÍ i BONET, Lluís BONET i ARMENGOL, i Isabel JUNCOSA i GINESTÀ: “Costums i tradicions religiosos de Barcelona. ‘Calaix de sastre’. Rafael d’Amat i de Cortada i de Santjust. Baró de Maldà”. Arxiu Diocesà de Barcelona. Biblioteca Pública Episcopal de Barcelona. Akribos Edicions. Barcelona, 1987.
. Josep M. MARTÍ BONET, i Pere Joan LLABRÉS i MARTORELL: “Set segles i mig de germanor. Esglésies de Mallorca i del Principat 1238-1988. Miscel·lània commemorativa”. Arxiu Diocesà de Barcelona. Centre d’Estudis Teològics de Mallorca. Akribos Edicions. Barcelona, 1988.
. Salvador MISSER, Pere Jordi FIGUEROLA, i Josep M. MARTÍ BONET (coords.). Carme del BLANCO, Joan ESCALA, Leandre NIQUI, Ignasi QUER, i Francesc TENA (col·laboradors): “Catàleg monumental de l’Arquebisbat de Barcelona. Volum V/1. Olesa de Bonesvalls. Parròquia de Sant Joan i hospital de Cervelló”. Arxiu Diocesà de Barcelona. Akribos Edicions. Barcelona, 1993.
. Pere Jordi FIGUEROLA, i Josep M. MARTÍ BONET (coords.). Núria FONTANALS, Ignasi QUER, Pilar RUIZ DE LUNA, i Francesc TENA (col·laboradors): “Catàleg monumental de l’Arquebisbat de Barcelona. Volum VI/2. La Rambla. Els seus convents. La seva història”. Arxiu Diocesà de Barcelona. Akribos Edicions. Barcelona, 1995.
. Pere GIBERT, Josep M. MARTÍ BONET: “Palau-Solità ‘títol de glòria'”. Editorial Escudo de Oro. Barcelona, 1995 (2a edició).
. Josep M. MARTÍ BONET: “La Catedral de Barcelona”. 1997.
. Carles COLL COLOMER, Enric GARCIA-PEY, Josep M. MARTÍ BONET, Jaume MASVIDAL, Leandre NIQUI, Joan PORTALS, Xavier RENAU, Jaume SALICHS, Jaume SALICHS OLIVERAS, i Antoni SALICHS OLIVERAS: “Història de Gualba, la vall de les aigües blanques”. Arxiu Diocesà de Barcelona. Barcelona, 2000.
. Josep M. MARTÍ BONET: “Història de l’església medieval. Naixement, infantesa i joventut d’Europa”. Arxiu Diocesà de Barcelona. Barcelona, 2000.
. Josep M. MARTÍ BONET: “Història de l’església antiga”. Arxiu Diocesà de Barcelona. Barcelona, 2000.
. Francesc MUÑOZ ALARCÓN, Josep M. MARTÍ i BONET, i Fidel CATALÁN CATALÁN: “Gregorio Modrego Casaus. Bisbe del XXXV Congrés Eucarístic Internacional de Barcelona”. Editorial Claret. Barcelona, 2002.
. Josep M. MARTÍ i BONET: “Oleguer. Servent de les esglésies de Barcelona i Tarragona”. Arxiu Diocesà de Barcelona. Barcelona, 2003.
. Josep M. MARTÍ i BONET: “Barcelona i Ègara-Terrassa. Història primerenca fins l’alta edat mitjana de les dues esglésies diocesanes”. Arxiu Diocesà de Barcelona. Barcelona, 2004.
. Josep M. MARTÍ i BONET: “La memòria de les nostres esglésies diocesanes (Barcelona, Terrassa i Sant Feliu de Llobregat) i Sant Martí de Cerdanyola, glossa sobre el seu orígen i el seu context històric diocesà”. Arxiu Diocesà de Barcelona. Barcelona, 2005.
. J.M. MARTÍ BONET, J.M. JUNCÀ RAMON, L. NIQUI PUIGVERT, L. BONET ARMENGOL, F. MIQUEL MASCORT, P.J. FIGUEROLA ROTGER: “La Inquisición y el falso cardenal de Borbón. El español que burló al imperio napoleónico”. 2005.
. Josep M. MARTÍ BONET: “Historias de los cónclaves y del papado”. La Vanguardia. Barcelona, 2005.
. Josep M. MARTÍ BONET (coord.). Ferran BLASI BIRBE, Joan ESCALA MITJANS, Manuel ROIG, Albert ROVIRA i SUMALLA, Pere TENA, i Roser VIDAL i PIQUÉ (col·laboradors): “Catàleg monumental de l’Arquebisbat de Barcelona. Volum VI/3. Santa Teresa de l’Infant Jesús. Doctora de l’Església. Santuari Parròquia de Santa Teresa de l’Infant Jesús. Barcelona”. Arxiu Diocesà de Barcelona. Akribos Edicions. Barcelona, 2006.
. Josep M. MARTÍ BONET: “Santa Agnès de Malanyanes. Història i art d’una parròquia”. Barcelona-Santa Agnès de Malanyanes, 2007.
. Josep M. MARTÍ BONET: “El bisbat d’Egara: breu història”. 2007.
. Josep M. MARTÍ BONET: “El Palio. Orígen y evolución de la insignia pastoral de honor y de poder supraepiscopal”. Biblioteca de Autores Cristianos. Madrid, 2008.
. Josep M. MARTÍ BONET: “El martiri dels temples a la diòcesi de Barcelona 1936-1939”. Arxiu Diocesà de Barcelona. Barcelona, 2008.
. Josep M. MARTÍ BONET: “Sacralia. Diccionari dels catalogadors del patrimoni cultural”. Arxiu Diocesà de Barcelona. Barcelona, 2010.
. Josep M. MARTÍ BONET: “La Catedral de Barcelona. Història i històries”. Catedral i Museu Diocesà de Barcelona. Barcelona, 2010.