Skip to content Skip to footer

Empresari i periodista

(President i CEO de GRUP MEDIAPRO)

Nascut a Lleida el 1957, Josep Maria Benet i Ferran, més conegut com a Tatxo, va començar la seva carrera professional fent de periodista a l’aleshores Diario de Lérida i com a corresponsal d’El País i El Periódico de Catalunya. L’any 1978 va ser un dels fundadors de La Boira, el setmanari independent de les terres de Lleida. El 1980 es trasllada a Barcelona per treballar a la redacció d’El Periódico de Catalunya, on ocupà el càrrec de Cap d’Informació Local i de Societat.

El 1983 entrà a formar part de l’equip fundacional de Televisió de Catalunya (TVC) amb el càrrec de cap de la secció de Catalunya del departament d’informatius. El 1987 va ser nomenat director d’esports de la cadena, càrrec que va compaginar com a responsable d’esports de la FORTA, la federació de televisions autonòmiques d’Espanya. A més, va impulsar la producció televisiva dels Jocs Olímpics Barcelona 92, dirigint el Canal Olímpic, un canal mereixedor del Premi Ondas Internacional.

L’any 1997 va ser el primer Director General d’Audiovisual Sport, empresa dedicada a la gestió de drets audiovisuals de clubs de futbol. Al setembre d’aquell mateix any, amb Gerard Romy i Jaume Roures, creen MEDIAPRO, de la qual en va ser soci-gestor des dels inicis i actualment n’és el president i CEO.

Gairebé 30 anys després, el GRUP MEDIAPRO és líder en el sector audiovisual europeu i té presència arreu del món a través de diverses seus repartides a 29 països de 4 continents. El GRUP MEDIAPRO proporciona la creativitat i les solucions tècniques necessàries per dissenyar, produir i distribuir qualsevol projecte audiovisual o multicanal en qualsevol racó del planeta.

Col·leccionista dart i mecenes cultural

Amant de l’art i la literatura, col·lecciona obres d’art modern i contemporani des de fa dècades, i la seva col·lecció particular reuneix peces d’artistes catalans i de renom internacional com Miró, Tàpies, Plensa, Barceló, Santi Moix, Klimt o Picasso, entre molts d’altres.

Fruit del seu esperit crític i periodístic va començar a adquirir peces que havien estat censurades, i d’aquesta vetlla per la llibertat d’expressió neix el Museu de l’Art Prohibit, l’únic museu del món dedicat a exposar obres que han estat prohibides, agredides o censurades. Inaugurat l’octubre del 2023 i ubicat a la casa Garriga Nogués de l’arquitecte Enric Sagnier, el museu exhibeix  peces d’artistes com Warhol, Picasso, Goya, Ai Weiwei, Banksy, Gustav Klimt, Tania Bruguera, Miquel Barceló, Haring, Chuck Close i Robert Mapplethorpe, entre d’altres.

A banda de l’exposició permanent, el programa d’activitats del museu obre la porta a d’altres disciplines artístiques per tal de seguir posant el focus en la censura i la llibertat d’expressió.

Per refermar el seu compromís amb Lleida i l’art català, poc després que les peces de Sixena fossin retirades del Museu de Lleida, va cedir en dipòsit un retaule gòtic, conservat íntegrament, al Museu de Lleida, i una pintura sobre taula del segle XV al Museu Diocesà de la Seu d’Urgell.

Arran de la seva passió pels llibres i el compromís amb la llengua catalana, el maig del 2020, en plena pandèmia, va obrir la nova la llibreria Ona, un espai de més de 1000 metres quadrats, especialitzat en llibres en català i en autors catalans traduïts a altres llengües. Ona s’ha convertit en un centre cultural d’alt nivell on cada dia se succeeixen presentacions, clubs de lectura, actes culturals, debats, etc, que l’han convertit en un veritable temple o fòrum de la cultura catalana i en català al centre de Barcelona.

En el camp de la música també desenvolupa diverses accions, com el patronatge de joves intèrprets que es volen dedicar a la música clàssica per desenvolupar la seva formació fins que s’estableixen professionalment.

També té una estreta vinculació amb la Franz Schubert Filharmonia, una orquestra que ha gaudit des dels seus inicis d’una gran rebuda per part del públic, tant per la seva qualitat artística com per la rellevància dels seus programes. Desplega les seves temporades d’abonament a Barcelona, Tarragona i Lleida, i té l’honor de ser, des de l’any 2009, l’orquestra resident del Vendrell, vila natal del mestre Pau Casals. Precisament, amb la Fundació Pau Casals, Benet també hi col·labora econòmicament per tal d’empènyer els projectes de l’entitat.

Convençut que l’educació és un dels pilars de la societat, també col·labora amb la Fundació ExE, una ONG que treballa per eliminar les desigualtats educatives. És a dir, perquè l’origen socioeconòmic de l’alumnat no determini l’èxit o el fracàs educatiu.

Elegit acadèmic de número protector de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el 20 de novembre de 2024, aprovant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics de número Bonaventura Bassegoda i Hugas, Mireia Freixa i Serra, Núria López-Ribalta, i Alberto Velasco i Gonzàlez.

Lleida, setembre 2024.

REIAL ACADÈMIA DE BELLES ARTS © 2024. ALL RIGHTS RESERVED.