Skip to content Skip to footer

Barcelona 1945
www.beneditodesign.es

 Nascut a Barcelona, funda l’any 1973, conjuntament amb Maite Prat, l’estudi Benedito Design, dedicat al disseny i desenvolupament de producte. Entre els seus 130 clients destaquen les empreses: Roca, La Caixa, Fujitsu, Xerox, Escofet, Leds-C4, Indra, Fermax, Renfe, Topcon, Repsol, Grifols, Mediclinics, Indo, Uralita, BMI, Futurmat, Castey, Intemo i Vieta.   

   La principal àrea d’activitat de l’estudi es centra en el disseny d’aparells electrònics i d’informàtica, en el d’instrumental tècnic i científic, de màquines i eines, d’il·luminació, així com en el disseny d’equipament domèstic i de diversitat d’elements per a instal·lacions i construcció.

   L’any 1983 estableix, conjuntament amb Lluís Morillas i Josep Puig, l’equip de disseny experimental Transatlantic, que conclou la seva activitat l’any 1989. D’entre el seus dissenys destaca el tamboret Frenesí, que va ser exposat a la mostra Europalia (Brussel·les,1985) i a la XIX Bienal de Sao Paulo (1987) i va ser posteriorment incorporat a la col·lecció del Victoria & Albert Museum, amb motiu de la mostra Postmodernism (Londres, 2010). L’obra de l’equip ha estat també objecte  de diverses mostres de disseny: els anys 1985, 86 i 87 dins l’exposició itinerant Trittico, exhibida a Milà, Roma i Barcelona; l’any 1987 s’exposa Nexus a la Sala Vinçon; 1989 en la mostra Transatlantic 1984-1989, celebrada a la Sala Muncunill de Terrassa i posteriorment a la Casa Elizalde (1991), dins el marc de la Primavera del Disseny a Barcelona. L’any 1999 es presenta un recull de maquetes de Transatlantic dins de l’exposició Del Diseño Industrial a la Arquitectura exhibida a l’Arquería de los Nuevos Ministerios (Madrid). L’any 2023 s’exposa el projecte XIP en l’exposició Food Age a la Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea de Roma.

   Ramon Benedito ha compaginat la seva carrera professional de dissenyador amb una intensa activitat docent al llarg de 19 anys a l’Escola de Disseny i Enginyeria ELISAVA, de la qual n’esdevé Director General entre els anys 2010-2016 i President del Patronat de la Fundació (2017-2020). 

   Una selecció dels seus dissenys ha estat exposada a Europalia (Bruselas 1985), i a l’exposició Design in Catalogne inaugurada a Milà a l’any 1988; el 1990 participa a l’exposició Diseño Industrial en España al Museo Nacional Reina Sofía.  A partir de l’any 2004 presenta un recull dels seus projectes més destacats a diversos centres universitaris i de recerca: La Universitat Diego Portales (Santiago de Xile), a lIstituto Europeo di Design i a la Shanghai University.Aquell mateix any és convidat, dins la Triennale di MIlano, a participar en el projecte Food Designorganitzat per Guzzini. L’any 2005 presenta el seu treball a l’Ambaixada Espanyola de Tokio i el 2008 l’Instituto Cervantes de Sofia i la universitat UAM de Mèxic organitzen una exposició sobre la seva obra.  Aquell mateix any es presenten tres exposicions, sota el títol Projekt Dizajn, a Polònia i dos anys més tard, a la Universidad Veritas de Costa Rica, presenta una exposició dels seus treballs en l’àmbit sanitari. El caixer Punt Groc (La Caixa) i el carro d’autoservei (Policad) s’exposen a Madrid en l’entorn d’España Diseña.  Ha impartit conferències a diferents ciutats d’Espanya i a Nova Delhi, Atenes, Shanghai, Buenos Aires, Santiago de Xile, Cracòvia, Caracas, Sofia, CDMèxic, Zagreb, San José de Costa Rica, Montevideo i Panamà.

 Ha col·laborat regularment amb diverses entitats vinculades al món del disseny: ha estat consultor del KIDP (Korean Institute of Industrial Design), President de la Junta Directiva de l’ADI-FAD, membre del Consell Directiu del FAD i membre del Patronat de la Fundació BCD.

   D’ençà l’any 2015, l’arquitecta Gae Benedito, gestiona la continuïtat de l’estudi Benedito Design.   

Elegit acadèmic d’honor de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el 16 d’octubre de 2024, aprovant així la proposta en el seu dia presentada per les acadèmiques de número senyores Isabel Campi i Valls, Sílvia Cañellas i Martínez, i Pilar Vélez i Vicente.

Premis destacats

  • Premi Nacional de Disseny (1992)
  • Premi a la Innovación Tecnològica del Ministeri de Industria i Energía (1982)
  • Primer Premi Concurs BIMO 1984
  • Premi al Disseny Industrial del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, 1989
  • Premi València Innovació 1991
  • Premis “Delta de Plata” ADI-FAD els anys 1986, 1995, 1997 i 2001
  • Primer Premi Domus BBJ Design Competition. Milà, 2000
  • Primer Premi del Certamen de Disseny “Salamanca 2005 Plaza Mayor de Europa”
  • Premi a l’Excel·lència en Disseny  Mèxic 2005
  • Intel Design Award 2005 “Augusto Morello” Milà 2005
  • Premi “BID10” de la II Bienal Ibero-Americana de Diseño 2010
  • iF Product Design Award. Hannover, 2018, 2019.
  • Premi AUNA al Producto más innovador. 2021

REIAL ACADÈMIA DE BELLES ARTS © 2024. ALL RIGHTS RESERVED.