Skip to content Skip to footer

Còpia de La Mare de Déu i el Nen adormit de Guido Reni

Anònim, segles XVIII-XIX ()

Inscripcions: “70” (a tinta, en cartel•la antiga enganxada al marc); “N.a. 70/N.m. 43/La Virgen con el niño/Jesus durmiendo/Escuela de Guido Reni” (a tinta, en etiqueta de l’Acadèmia enganxada al dors del marc); “12” (a tinta, en dues etiquetes modernes enganxades al dors del marc).
Procedència: probablement incorporat amb motiu dels fets de 1835, procedent d’un dels convents suprimits. Museu de la Junta de Comerç.
Data ingrés: 1835 (?).
Documentació: “Estado que manifiesta la clasificación de las pinturas recogidas de los conventos suprimidos de esta Provincia que se hallan depositados en S. Juan y en la casa Lonja, hecha por los infrascritos en desempeño de la comisión qué se les confirió con oficio del Sor Geje Político en 5 de este més.” (Signat per José Arrau i Vicente Rodes el 19 de gener de 1837), col•lecció particular; Arxiu J. M. Xarrié.
Bibliografia: CATÀLEG 1837, Gal. núm. 20; CATÀLEG 1847, núm. 162; INVENTARI 1851, núm. 162; CATÀLEG 1867, núm. 70; CATÀLEG 1913, núm. 43; CATÀLEG 1999, p. 109 (reprod.).
Fotografia: A-287.
Observacions: a la Galleria Estense de Mòdena hi ha, des de 1946, una pintura, obra de Sassoferrato, gairebé idèntica a aquesta en què consta que reprodueix una pintura perduda de Guido Reni que estigué a Santa Maria Maggiore de Roma. La mateixa composició, atribuïda a Reni, es troba a la col•lecció de Lady Exeter, a Burghley House (Stamford). Hi ha un altre quadre quasi idèntic al Palazzo Borromeo (residència de l’Ambaixada Italiana a la Santa Seu), ZANARDI 2009, p. 100 (reprod.).
Als catàlegs del Museu de l’Acadèmia sempre ha estat considerada no original; al de 1837 com a còpia, i als posteriors d’”Escola de Guido Reni”. Al fullet de l’exposició “Viatge a Olot”, sobre el trasllat de les obres d’art dels Museus de Barcelona durant la Guerra Civil, es veu un quadre quasi idèntic.
La pintura té unes taques blanques al mig al menys des de 1973 (el quadre surt a un reportatje a color sobre l’Acadèmia en La Vanguardia, del 22 de juliol de 1973, on es veuen perfectament); imaginem que es van realitzar per anivellar la superfície, en un intent de restaurar la peça, que finalment no es portaria a terme. La informació que va aparèixer al CATÀLEG 1999 sobre la restauració de l’obra l’any 1980 per Josep M. Xarrié (R. 203), procedeix d’una interpretació errònia de la documentació que ens va facilitar aleshores el senyor Xarrié, on hi havia un llistat d’obres per restaurar de les quals només es van intervenir finalment unes quantes, sense incloure aquesta pintura.

REIAL ACADÈMIA DE BELLES ARTS © 2024. ALL RIGHTS RESERVED.