Skip to content Skip to footer

L’Amor o La Fe conjugal

Campeny Estrany, Damià (Mataró, 1771 - Barcelona, 1855)

Procedència:Aquesta obra, conjuntament amb Himeneu, Diana i Paris, te un origen dubtós. Van ser fetes per Campeny a Roma totes quatre i enviades a Barcelona el 1815, un cop acabada la guerra. Per la seva simbologia matrimonial, alguns autors suposen que podien haver estat destinades al monument que la Junta de Comerç projectava aixecar a Barcelona amb motiu de la celebració de les dobles noces reials a la ciutat el 1802 (Ferran VII d’Espanya amb Maria Antònia de Nàpols i Francesc de Nàpols amb Maria Isabel, princesa d’Astúries i germana de Ferran VII).
El cert és que malgrat la documentació existent sobre les peces, el seu origen no és gens clar, com tampoc la seva finalitat ni les dates exactes d’execució. L’any 1819 Campeny portà els guixos de les quatre estàtues a Madrid, a la Cort, obres que poc després passaren a l’Academia de San Fernando, on ara només se’n conserven dues (La Fe Conjugal i Himeneu). Els marbres, l’any 1825, després de moltes vicissituds, finalment Campeny va poder desembalar-los -car estaven guardats en les mateixes caixes tal com els havia enviat d’Itàlia- i s’exposaren a la Llotja. Aleshores els oferí a la Junta, conjuntament amb altres obres seves, i aquesta les va adquirir a l’agost d’aquell any i les col.locà al seu gran saló, que féu millorar per tal d’aixoplugar-hi unes obres que es consideraren d’alta qualitat artística.
Exposicions: Llotja, 1825, pàg. 25; Escultura 1989, núm. 85.
Observacions: Aquesta obra forma part del patrimoni escultòric de la Cambra de Comerç, com l’Acadèmia, també, entitat hereva de la Junta de Comerç setcentista que fou qui donà vida a la Casa Llotja. Es troba al Saló Daurat de la Casa Llotja.
Començada a Roma el 1802, Campeny l’enllestí el 1808, però no arribà a Barcelona fins el 1815 i passà a mans de la Junta el 1825. És una versió de Fides, la deessa de la fe, representada sempre dempeus, sovint amb vel i amb diversos objectes a les mans, que en aquest cas mostra plegades, símbol de la bona fe dels cònjuges.

REIAL ACADÈMIA DE BELLES ARTS © 2024. ALL RIGHTS RESERVED.