Skip to content Skip to footer

Retrat d’Antoni Gaudí

Matamala Flotats, Joan (Barcelona, 1893 - 1977)

Inscripcions: “J. Matamala / 2/2”, a la part inferior del costat dret; “FUNDICION ARTISTICA / VILA / TARRAGONA”, al costat esquerre; “ANTONIUS GAUDI / CORNET /ARCHITECTUS / 1852-1926”, al dors.
Donació de Joan Bassegoda Nonell, acadèmic numerari, president de l’Acadèmia entre els anys 1990 i 1998, i director de la Càtedra Gaudí des del 1991.
L’escultor Joan Matamala fou el col·laborador de Gaudí al temple de la Sagrada Família i fill de Llorenç Matamala, també escultor, que havia estat el cap de la secció d’escultors del temple i home de confiança de l’arquitecte. A més d’aquest bust, el guix original del qual es conserva a la Càtedra Gaudí de l’Escola d’Arquitectura, a la Fundació Caixa de Catalunya hi ha un altre exemplar en bronze. Matamala féu, a més, la mascareta funerària de Gaudí. Fou també autor d’una llarga biografia de l’arquitecte intitulada “Mi itinerario con el arquitecto”, que acabà el 1960 i que roman inèdita a la Càtedra Gaudí, entitat a la qual havia cedit tota la documentació i les escultures que posseïa sobre Gaudí l’any 1972.

REIAL ACADÈMIA DE BELLES ARTS © 2024. ALL RIGHTS RESERVED.