Noguera Guinovart, AntonioNascut a l'Ametlla del Mar (Tarragona), el 29 d'agost de 1963.

Estudià al Conservatori de Tarragona –becat per l'Excma. Diputació Provincial– on finalitzà els estudis de grau mitjà en l'especialitat de piano i després al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, on obtingué les titulacions superiors de composició, direcció coral, pedagogia musical i solfeig. Els seus principals mestres han sigut Josep Crivillé, Manuel Oltra, Josep Poch i Carles Guinovart Rubiella. Amb el compositor i catedràtic Carles Guinovart estudià Anàlisi de la Música del segle XX, així com composició, instrumentació i orquestració, sent un mestre decisiu, tant en la seva faceta humana com acadèmica, en l'ofici i en el quefer compositiu.
És Premi d'Honor en grau mitjà i superior de composició i Matrícula d'Honor en etnomusicologia pel Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona.
Durant quatre anys consecutius, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya li concedí cinc beques per realitzar estudis d'etnomusicologia en diverses comarques de Catalunya, que han estat publicats.
A Catalunya, ha desenvolupat una intensa activitat pedagògica com a professor en els Centres Filials del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona i en Conservatoris i Escoles Municipals de Música –en què ha ocupat càrrecs directius–; així com a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.
Actualment i d'ençà l'any 1994 és professor –per Concurs Oposició Lliure– d'armonia, anàlisi i fonaments de composició al Conservatori Municipal Ataúlfo Argenta de Santander. Amb el seu magisteri, s'han format nombrosos i resenyables compositors a Cantàbria i la seva figura constitueix un dels referents més entroncats amb l'avanguarda del panorama compositiu a Cantàbria. Compromès amb la didàctica musical, és coautor de dos llibres d'armonia adaptats als plans d'estudi i metodologia de la LOGSE.
Freqüentment és invitat com a ponent en congressos d'àmbit nacional i internacional, i per impartir conferències i cursos en conservatoris i entitats culturals; així com de jurat en oposicions i en concursos internacionals de composició.
Ha estat distingit amb la insígnia al “Tarragoní Absent”, concedida per l'Excm. Ajuntament de Tarragona (1997) i les seves obres han estat premiades, mencionades i valorades en diversos concursos de composició, destacant el de la Generalitat de Catalunya (2004); Las Palmas de Gran Canària (2004); Simfònic-Coral de Radiotelevisió Espanyola (2005); Cristóbal Halffter (2005, 2010 i 2011); Manuel Valcárcel de la Fundació Marcelino Botín (2007); Ciutat de Santander (2008); Ciutat de Getafe (2008, 2009 i 2010); Corts de Cadis (2009); Música Sacra “Fernando Rielo” (2011); Salvador Seguí (2013); Música Sacra del Pilar de Saragossa (2015) i Luis Morondo (2016).

Com a compositor, ha estat inclòs en el Diccionari de Músics Espanyols i Hispanoamericans; així com en la Gran Enciclopèdia de Cantàbria. Ha rebut nombrosos encàrrecs de solistes, grups i orquestres de cambra i entitats corals, així com del Festival Internacional de Música i Dansa de Santander, Fundació Marcelino Botín, Quinzena Musical Donostiarra i de la Conselleria de Cultura de l'Excm. Ajuntament de Santander.
Ha estat compositor resident de l'Associació per a la Conservació d'Orgues de Cantàbria i de l'Associació de l'Orgue Hispà de la qual forma part de la seva junta directiva.
Les seves obres han sigut estrenades i interpretades al Palau Güell de Barcelona, Palau de Festivals de Cantàbria, Teatre Calderón de Valladolid, Teatre Monumental de Madrid, Gran Teatre Falla de Cadis, Centre Cultural Français de l'Ambaixada de Yaundé, Universität Mozarteum de Salzburg, Cité International Universitaire Fondation Suisse de París, Acadèmia Capella de Sant Petersburg; Festival de Basse-Navarre, Saint-Etienne-de-Baigorry; i han sigut gravades per Ràdio Nacional d'Espanya (Ràdio Clàssica), Catalunya Ràdio, TVE i editades per la Diputació Provincial de Tarragona, Fundació Marcelino Botín, Editorial Hauspoz, Edicions Musicals Tenora, Arte Tripharia i per la Institució Fernando el Católico de l'Excma. Diputació Provincial de Saragossa.
Sobre la seva obra de cambra, pianística, religiosa i organística, s'han realitzat treballs de “fi de carrera” i de “fi de màster” a les universitats d'Oviedo i La Rioja; així com en els conservatoris de Tarragona i al Centre Superior de Música “Musikene” del País Basc.
És, des de gener de 2012, organista litúrgic assistent de l'església de Sant Francesc d'Assís de Santander (orgue encarregat a la casa Nostra Senyora de Montserrat – Collbató de Barcelona i construït el 1958 per l'orguener Joan Rogent).
És Soci de Número de la Reial Societat Menéndez Pelayo de Santander i Soci Fundador de l'“Asociación Santa Leocadia Cultura, Memoria y Territorio” de Cantàbria. Recentment ha ingressat a l'Associació Catalana de Compositors.

Elegit acadèmic corresponent per Santander de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el 18 d'octubre de 2017, aprovant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics Cèsar Calmell i Piguillem, Carles Guinovart i Rubiella, i Joan Antoni Solans i Huguet.


Avís Legal Contacte amb l'Acadèmia Cercar Facebook