Dàrias i Payà, Xavier• Oriünd de La Gomera (Arxipèlag Canari), neix en Terra de Lorna (1946) en la Mariola Nordoriental (País Valencià). Compositor, deixeble de Patricio Galindo a València i de Juan Hidalgo a Madrid, i Químic especialitzat en ceràmica en el Departament de Silicats de la Facultat de Ciències de València.
• Les seves composicions orquestals i camerístiques estan recollides en nou discs monogràfics (quatre LPs, cinc CDs, i un MC), i les seves simfonies han estat publicades per l'Editorial EMEC (Madrid), amb enregistraments de l'Orquestra Simfònica de Tenerife, O.S.Galícia, O.S.RTVE i Royal Philharmonic Orchestra de Londres.
• Dirigeix des de la seva fundació l'any 1989, l'Escola i el Col·lectiu de Compositors ECCA, i de 1996 a 2000, a Sevilla, l'Aula de Composició Manuel de Falla de l'Orquestra Jove d'Andalusia (OJA).
• Des de 1988 ha col·laborat en la creació de l'Orquestra Simfònica d'Astúries amb Edmond Colomer, Real Filarmonía de Santiago amb Helmuth Riling, Orquestra del Palau de les Arts de València amb Lorin Maazel, les Orquestres Simfòniques de Tenerife i Galícia amb Víctor Pablo, amb qui prossegueix a més en l'actualitat la seva labor com assessor per a audicions, així com en formacions ja establertes, amb Eiji Oue, en la Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (temporades 2008-2010).
• És acadèmic numerari de la M. I. Acadèmia de la Música Valenciana.
• El 2005 és elegit acadèmic corresponent per Alcoi (Alacant) de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el 16 de març, aprovant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics de número Francesc Bonastre i Bertran, Joan Guinjoan i Gispert, i Josep Maria Mestres i Quadreny.
• Les seves investigacions escalísticas, harmòniques i formals, estan recollides en el seu "Tractat Lêpsis, vol. I: Tècniques d'Organització i Control en la Creació Musical" (2006), i "Lêpsis, vol. II: Cap a una Teoria Escalística Unificada" (2012), i les relatives tant al terreny acústic com al teòric i pedagògic, han estat publicades en diversos treballs, entre els quals destaca el seu llibre "Una Carta a David Tudor" (1992), i el llibre de Josep Ruvira: "Javier Darias, Obra de Composició i Investigació Musical" (1990).

Tota l’informació relativa a discografia, publicacions, treballs d'investigació, bibliografia, etc., en: http://lepsis-darias.blogspot.com


Avís Legal Contacte amb l'Acadèmia Cercar Facebook