Zabala Landa, AlejandroNasqué a Azcoitia (Guipúscoa) el 10 de setembre de 1954. Estudià al Conservatori de Música de Sant Sebastià amb José Antonio Medina Labrada, Francisco Escudero i José Luis Marco.
Es graduà amb el Primer Premi de Piano, el Primer Premi de Música de Cambra, i el Premi "Paulino Caballero".
Sent encara estudiant obté el premi, per unanimitat del jurat, a la millor cançó original per la seva composició "Belenen gaztañak" per a tres veus blanques, al VI Festival Interescolar de Cors organitzat per la Diputació Foral de Guipúscoa.
Amplià la seva formació amb Juan Carlos G. Zubeldia, Paul Schilhawsky, Emma Jiménez i Félix Lavilla.

Realitza estudis de Filosofia i Lletres a la Universitat de Deusto.

Ha estat professor d'Acompanyament del Conservatori Superior de Bilbao.

Ha estat durant tretze anys el correpetidor i director musical d'escenari de la temporada d'òpera de l'ABAO, que l'ha portat a treballar més de cinquanta títols operístics amb directors com Alberto Zedda, Alain Guingal, Edoardo Muller, Armando Gatto, Leona Magiera, Jan Latham Koenig, Michelangelo Veltri, David Robertson, Marcello Panni, Randall Behr, Gian Paolo Sanzogno, Romano Gandolfi, Giuliano Carella, Thomas Fulton, Rico Sacanni, Massimo de Bernart, Edwin Scholtz, Friedrich Heider, Stefan Soltez, Roberto Tolomelli, Ralf Weikert, Marco Guidarini, Ives Abel, Antonello Allamandi, etc.

Debuta com a director d'orquestra a l'estrena d'"Abenduaren lauean" de Rafael Castro, amb l'Orquestra "Juan Crisóstomo de Arriaga". Dels seus treballs com a director destaquen "Los sobrinos del capitán Grant" al Teatre Arriaga amb l'Orquestra Simfònica de Bilbao, i el Concert de Nadal de l'ABAO amb l'Orquestra "Pablo Sarasate" i el Cor d'Òpera de Bilbao acompanyant Ana M. Sánchez i Paolo Gavanelli.

Ha participat com a pianista en diversos concursos internacionals de cant, sent durant quinze anys pianista oficial a Toulouse.

És requerit per als màster impartits per Ileana Cotrubas, Gabriel Bacquier, Jean Darnel i Isabel Penagos a diferents centres europeus.
És convidat freqüentment per impartir cursos d'Interpretació en nombrosos conservatoris espanyols.

Destaca en la seva intensa activitat concertística la dedicació a la música de cambra. Entre les seves col·laboracions amb diverses orquestres destaca un primer Concert núm. 1 de Shostakovich amb l'Orquestra Simfònica de Bilbao i García Asensio.
Coopera amb eminents instrumentistes: Bartosz Bryla, Tedi Papavrami, William Bennett, Varujan Kozighian, Horacio Parravicini i, especialment, amb cantants: Ileana Cotrubas, Margaret Price, Elena Obraztsova, Giovanna Casolla, Dennis O'Neill, Joan Pons, Enedina Lloris, Isabel Rey, Montserrat Martí, Ana M. Sánchez, Dwayne Croft, Carlos Chausson, Carlos Álvarez, Enrique Baquerizo, Ignacio Encinas, Carlos Moreno, Anahit Mekhitarian, Maite Arruabarrena, Ann McMillan, Atsuko Kudo, Ana Rodrigo, Begoña López, Joaquín Pixán, María Rodríguez, etc.
Ha donat concerts per tota Espanya: Societats Filarmòniques de Bilbao, Las Palmas, Gijón, Castelló, Pamplona; Palau de la Música de Barcelona, de València; Auditoris de Madrid, Granada, Palma de Mallorca, Saragossa, Lleó, Conca, Lleida, Albacete, La Corunya, Múrcia, Pontevedra, Salamanca, Almeria; Teatres de Còrdova, Ourense, Alacant, Burgos, Sevilla, Toledo, Avilés, Valladolid, Maó, Sòria, Segòvia, Màlaga, Jerez, Cadis, Cartagena, Vigo, Logronyo, Bilbao, Madrid; Quinzena Donostiarra, Festival Internacional de Santander, Festival de Perelada, etc.
Compta també amb una rellevant projecció internacional: Maggio Musicale de Florència, Zürich, Berna, München, Atenes, Palau de Mateus a Vila Real, Ostende, Toulouse, París, Marsella, Biarritz, Mèxic D.F., Monterrey, Houston, Nova York, etc. És particularment significativa la seva col·laboració amb Ainhoa Arteta, a qui ha acompanyat en importants escenaris europeus i americans; cal ressenyar el Recital a la Casa Blanca, invitats pels Clinton, l'octubre de 1998.

El seu interès pels cicles compositius l'ha dut a interpretar les integrals de Ravel i Bernstein, les de Mompou, Montsalvatge i Rodrigo a la Fundació March de Madrid, les d'Isasi i Remacha per a Eresbil, la d'Escudero a la Quinzena Donostiarra.

Entre les seves gravacions discogràfiques destaquen "Recital" amb Ainhoa Arteta; "Homenaje a Ramón Cabanillas" amb Joaquín Pixán; "Ave María" amb l'English Chamber Orquestra i Joaquín Pixán; "Ametsetan" amb Maite Idirin, dedicat a cançons de Sorozábal i Canteloube; "Homenaje a José Hierro" amb Juan Carlos Gago; "Recital" amb María Ballarena; "Canciones de Felipe Pedrell" i "Chez Guinjoan" juntament amb Begoña López; Integral dels Lieder d'Andrés Isasi, "Canciones de Tomás Garbizu" i "Canciones de Ercilla" amb Javier Solaun; Concert del Festival Internacional de Santander, amb Casolla i Encinas; "Canciones para la Navidad" amb Isabel Rey; "Música para la poesía de Ángel González" amb Joaquín Pixán, etc. Ha realitzat també nombrosos registres per a RNE i TVE.

Rep el Premi al "Mejor Artista de Música Clásica" a la V edició dels Premis de la Música de la SGAE.

El juliol de 2001 és nomenat Director Artístic del Centre Superior de Música del País Basc.

El març de 2002 interpreta a l'Auditori Nacional de Madrid el Concert per a piano i orquestra de Francisco Escudero, amb l'Orquestra Simfònica d'Euskadi i Mario Venzago.

Elegit acadèmic corresponent per Bilbao (Biscaia) de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el 17 de març de 2004, aprovant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics de número Francesc Bonastre i Bertran, Joan Guinjoan i Gispert, i Josep M. Mestres i Quadreny.


Avís Legal Contacte amb l'Acadèmia Cercar Facebook