Navascués Palacio, Pedro. Nascut a Madrid el 28 de juny de 1942. Cursa la carrera de Filosofia i Lletres (Secció d'Història) a la Universitat Complutense de Madrid. Realitzà la tesi doctoral sota la direcció de Fernando Chueca Goitia sobre "Arquitectura y arquitectos madrileños del siglo XIX".
. Des de 1964 s'ha dedicat sense interrupció a l'ensenyament universitari havent obtingut, per oposició, les següents places de professor adjunt: "Història de l'Arquitectura, Jardineria i Paisatge" de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Madrid, 1974; "Història de l'Art" i "Història de l'Art Modern i Contemporani", ambdues a la Universitat Complutense, 1974. El 1976, i també per oposició, aconsegueix la plaça de professor agregat d'"Història de l'Art" a la Universitat Complutense i, dos anys més tard, la de catedràtic d'"Història de l'Art" a l'Escola d'Arquitectura de Madrid, plaça que ocupa actualment.
. Ha impartit classes d'art, arquitectura i urbanisme a altres centres com l'Institut d'Estudis d'Administració Local, Institut de Restauració de Monuments i Conjunts, Col·legi Universitari "Domingo de Soto" de Segòvia, Universitat Internacional Menéndez Pelayo, Càtedra Gaudí de Barcelona, Facultat de Geografia i Història de Santiago de Compostel·la, Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Valladolid i la Corunya, etc.
. Conseller Provincial de Belles Arts de Madrid (1978-1981), membre de la Junta Assessora de Monuments i Conjunts Històric-Artístics del Ministeri de Cultura (1979-1982), vocal del Patronat de Jardins del Ministeri de Cultura (1980-1982), vocal del Patronato Nacional del Museu Espanyol d'Art Contemporani (1980-1982), etc.
. És membre de número de l'Institut d'Estudis Madrilenys, acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Santa Isabel d'Hongria de Sevilla, membre corresponent de la "Hispanic Society of America" de Nova York, membre de número de l'Institut de Sintra (Portugal) i acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia Canària de Belles Arts de Sant Miquel Arcàngel. Elegit acadèmic corresponent per Madrid de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el 15 de febrer de 1989, aprovant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics de número Joan Bassegoda i Nonell, Ignasi M. Serra i Goday, i Frederic Udina i Martorell. Ingressà com a acadèmic de número de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferran el 10 de maig de 1998, llegint el seu discurs "Teoría del coro en las catedrales españolas"; actualment és vicedirector-tresorer d'aquesta Corporació. És Doctor Honoris Causa per la Universitat de Coimbra (Portugal).

Llibres publicats
. "Arquitectura y arquitectos madrileños del siglo XIX", IEM, 1973.
. "El libro de arquitectura de Hernán Ruiz, el joven", ETSAM, 1974.
. "Palacios madrileños del siglo XVIII", Madrid, Ajuntament, 1978.
. "Del Neoclasicismo al Modernismo. La arquitectura", Alhambra, 1979.
. "De la Arquitectura Civil. Estudio Crítico", Col·legi Oficial d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics, Múrcia, 1983. En col·laboració amb Benito Bails.
. "Un palacio romántico: Madrid, 1846-1858", Madrid, El Viso, 1983.
. "Catedrales en España", Espasa-Calpe, 1983. En col·laboració amb C. Sarthou.
. "La arquitectura gallega del siglo XIX", Col·legi Oficial d'Arquitectes de Galícia, 1984.
. "El edificio de la Telefónica", Espasa-Calpe, 1984. En col·laboració amb A. L. Muñoz.
. "Monasterios de España", Madrid, Espasa-Calpe, 1985.
. "La Casa del Ayuntamiento de Madrid", Tecniberia, 1985. En col·laboració amb Pedro Hurtado Ojalvo.
. "Medievalismo y neomedievalismo en la arquitectura española: aspectos generales: Actas del 1er Congreso, Ávila, Septiembre 1987", Universitat de Salamanca i UNED Àvila, 1990. Coordinador, amb José Luis Gutiérrez Robledo.
. "Introducción al arte español del siglo XIX: bajo el signo del romanticismo", Madrid, Sílex, 1992. En col·laboració amb María Jesús Quesada Martín.
. "El Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial", Lunwerg, 1994. En col·laboració amb Félix Lorrio.
. "Espacios en el tiempo: 12 catedrales españolas", Bilbao, Banc Bilbao Vizcaya, 1996.
. "El Real Sitio de la Granja de San Ildefonso", Lunwerg, 1996.
. "Catedrales de España", Madrid, Espasa-Calpe, 1997. En col·laboració amb Carlos Sarthou Carreres.
. "El palacio real de Aranjuez", Lunwerg, 1999. En col·laboració amb Félix Lorrio, Óscar Matas i Ramón Masats.
. "Las catedrales del Nuevo Mundo", Madrid, El Viso, 2000.
. "Monasterios en España: Arquitectura y vida monástica", Lunwerg, 2000.
. "Arte español del siglo XIX (T. XXXV, Vol. 2): Arquitectura española", Espasa-Calpe, 2000.
. "La plaza mayor en España", Àvila, Institut d'Arquitectes Juan de Herrera, 2002.
. "Isabel la Católica: reina de Castilla", Lunwerg, 2002. Coordinador.
. "La Gran Vía: Noventa años de la historia de Madrid", Encuentro, 2002. En col·laboració amb José Ramón Alonso Pereira.
. "El arte español en el sello. Barcelona y Madrid", Lunwerg, 2003.
. "La catedral en España. Arquitectura y liturgia", Madrid, Lunwerg, 2004.
. "El 'Gobierno político de las fábricas' de Teodoro Ardemans", COAAT de Madrid.
. "Arquitectura española, 1808-1914", Espasa-Calpe.
. "Carolus V Imperator", Lunwerg. En col·laboració amb Fernando Chueca Goitia.
. "Monasteres espagnols: Architecture et vie monastique", Citadelles & Mazenod. En col·laboració amb Domi Mora.


Avís Legal Contacte amb l'Acadèmia Cercar Facebook