Martínez-Izquierdo, ErnestNascut a Barcelona el 1962, va estudiar direcció amb Antoni Ros Marbà al Conservatori Superior de Barcelona i el 1985 es va iniciar com a director amb la creació del grup "Barcelona 216", especialitzat en la interpretació del repertori de cambra contemporani. El mateix any i fins el 1987, va ser assistent de direcció de la Jove Orquestra Nacional d'Espanya (JONDE) i el 1988 va obtenir la plaça de director assistent de Jesús López Cobos de l’Orquestra Nacional d'Espanya (ONE). Un any més tard, invitat per Pierre Boulez i becat pel govern francès, es va traslladar a París per treballar com assistent de direcció amb l’Ensemble InterContemporain.

Com a director invitat o amb el seu propi grup s'ha presentat en un gran nombre de ciutats i ha actuat en les principals sales de concerts: a la del Théâtre Châtelet de París, a la del Royal Concertgebouw d’Amsterdam, a la del Teatro Colón de Buenos Aires, a la del Queen Elisabeth Hall de Londres, a la del Konzerthaus de Berlín, a la del Konzerthaus i a la del Musikverein de Viena, a la del Philarmonia de Varsòvia, a la del Parco della musica (Roma), a la del Gran Teatre de Xangai, a la del Poly Theatre de Beijing, a la del Festival Hall d’Osaka, etc.

Ha dirigit les principals formacions espanyoles, a més de les filharmòniques d’Hèlsinki, Tampere, Varsòvia i la de Ràdio França, la Simfònica de Kioto, la de Lituània i Letònia i la de Ràdio Finlàndia, l’Ensemble Contemporain de Montréal, la Comunale di Bologna, la Klangforum de Viena, la Beethoven Academie d’Anvers, les nacionals de Lorraine i Lilla, la Tonkünstler-Orchester Niederösterreisch de Viena, l’Ensemble Modern de Frankfurt i la de Cambra Avanti, entre d’altres.

El 2008 va dirigir amb gran èxit de crítica i públic, l’òpera Adriana Mater de Kaija Saariaho amb direcció escènica de Peter Sellars a la Finish National Opera House de Hèlsinki i al Santa Fe Opera Festival (EUA).

Ha enregistrat per a Telarc, Harmonia Mundi, Colegno, Hyades Arts, Ircam, Stradivarius i Discmedi i actualment està enregistrant l’obra completa de Pablo Sarasate amb la violinista Tianwa Yang i l’Orquestra Simfònica de Navarra per a la discogràfica Naxos.

Entre els guardons rebuts destaquen els premis "Ojo Crítico" (1995) de RNE a l'apartat de música clàssica, el "Roland de Periodisme de Música Clàssica de Catalunya" (2000), el "Ciutat de Barcelona" (2001) i "Latin Grammy" (2006) amb Michel Camilo per un disc dedicat a George Gershwin.

Des de l'any 2002 fins al 2006 va ser director titular de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i principal director invitat fins el 2009. Des de l’any 1997 és director titular i artístic de la Simfònica de Navarra Pablo Sarasate.

Elegit acadèmic de número de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi per la secció de música el 16 de novembre de 2005, aprovant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics de número Francesc Bonastre i Bertran, Joan Guinjoan i Gispert, i Josep Maria Mestres i Quadreny. Ingressà amb la "Lectura del discurs i direcció del grup instrumental 'BCN216' interpretant la seva obra 'Norte-Sur'" el 19 de desembre de 2007.


Avís Legal Contacte amb l'Acadèmia Cercar Facebook