FUNDACIÓ PICASSO-REVENTÓSLa Fundació Picasso-Reventós és una institució que busca establir ponts entre art i medicina. Té per objecte:També pretén fer honor a una relació d’amistat que uní durant molts anys en Pablo Ruiz Picasso amb diversos membres de la família Reventós. L’estima de Picasso per Ramon i Jacint Reventós Bordoy s’estengué després al fill del segon, Jacint Reventós Conti, en un cas extraordinari de traspàs d’afectes generacionals. Això adquirí dimensió institucional mitjançant la creació de la pròpia fundació.


L’amistat entre la família Picasso i la família Reventos data de finals del segle XIX, durant l’estada del pintor a Barcelona. Primer Ramon Reventós, periodista i escriptor, i després el seu germà petit Jacint, curiosament metge i no artista, freqüentaren la companyia de Picasso. Aquesta amistat es va mantenir malgrat la seva marxa a França, la mort de Ramon Reventós i la Guerra Civil.


El 1969, uns anys després de la mort de Jacint Reventós Bordoy, el seu fill Jacint Reventós Conti, decideix editar un llibre d’homenatge al seu pare. La intenció era honorar la memòria de qui fou metge insigne i personalitat íntimament lligada a la vida artística i cultural de Barcelona. Per això contactà -entre d'altres- amb Pablo Ruiz Picasso, demanant-li una petita col·laboració. Picasso decideix col·laborar-hi també econòmicament i li envia la planxa dels gravats de Geneviève per a que els comercialitzi. Els recursos obtinguts permeten, no només fer realitat el llibre, sinó crear una sala per insuficiències respiratòries a l’Hospital de la Creu Roja. Així, Jacint Reventós estableix el seu primer vincle entre art i medicina.


Pocs temps després, l’Hospital de Sant Pau proposa la creació d’una ala de neumologia, dedicada a Jacint Reventós Bordoy. Pablo Picasso recolza el projecte, donant un quadre de l’època blava, Dona morta. Aquesta obra havia estat de fet el resultat d’una visita de Picasso al corralet de l’hospital, que el va impactar enormement. La iniciativa no s'arribà a dur a terme i el quadre acabà al Museu Picasso de Barcelona. Gràcies a l’acord de donació amb l’Ajuntament de Barcelona, la creació de la Fundació Picasso-Reventós fou possible. Un projecte que va rebre també el suport del genial artista, que va permetre que s’hi utilitzés el seu nom.


Altres artistes que recolzaren la iniciativa foren Joan Miró, Salvador Dalí, Antoni Tàpies i Josep M. Subirachs, que oferiren la seva desinteressada cooperació en forma de gravats.


El patronat ha estat sempre format per personalitats rellevants de la cultura i l’art, així com especialistes en medicina respiràtoria, a més de membres tant de la familia Reventós com Picasso (o Vilató-Ruiz). El primer patronat el formaren els senyors Jacint Reventós i Conti (president), Joan Reventós i Carner, Ramon Reventós i Reventós, Francesc Coll i Colomé, Josep Cornudella i Capdevila, Raimond Frouchtman i Rager, Joan Gaspar i Paronella, Gustau Gili i Esteve, Antoni Tàpies i Puig, Josep Blajot i Pena, Enric Jové i Ortensi, Àngel Latorre i Segura, Raimond Noguera i Guzman, i Ignasi Ventosa i Despujol.


El patronat actual està composat pel propi Jacint Reventós i Conti (president), Jacint Reventós i Gil de Biedma (vicepresident), Maria Reventós i Gil de Biedma (secretària), Joan Clos i Matheu, Ramon Cornudella i Mir, Joan Gaspar i Farreras, Marta Maragall i Garriga, Josep Niebla i Àlvarez, Ana Reventós i Gil de Biedma, Jaume Reventós i Puigjaner, Antoni Tàpies i Puig, Enric Vila i Casas, Jacob Vilató i Garcia, Mònica Vilató i Garcia, Jaume Vilató i Ruiz, i president, secretari general i tresorer de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi (ara Jordi Bonet i Armengol, Leopoldo Gil Nebot, i Joan Uriach i Marsal, respectivament).


Des de l’any 2004, la Fundació Picasso-Reventós té la seva seu a la Reial Acadèmica Catalana de Belles Arts Sant Jordi.


Algunes de les activitats en què ha col·laborat la fundació:Actualment s’està treballant en la recuperació de la memòria de l’amistat entre Picasso i els Reventós, i de les circumstàncies que donaren peu a la pròpia fundació.Agenda Fundació Picasso-Reventós

 

Avís Legal Contacte amb l'Acadèmia Cercar Facebook